Niebezpieczne uczulenia. Co robić, gdy zagrażają życiu?

Najczęstszą przyczyną anafilaksji jest jad owadów błonkoskrzydłych - pszczół, os, szerszeni, mrówek, ale także pokarmy - orzeszki ziemne, laskowe, ryby i skorupiaki oraz cytrusy.
Najczęstszą przyczyną anafilaksji jest jad owadów błonkoskrzydłych - pszczół, os, szerszeni, mrówek, ale także pokarmy - orzeszki ziemne, laskowe, ryby i skorupiaki oraz cytrusy. 123RF/PICSEL
  • To jedyna metoda, aby nauczyć układ odpornościowy prawidłowych reakcji i uniknąć wstrząsu anafilaktycznego.
  • Jeśli nie ma przeciwwskazań do odczulania, np. cukrzycy typu 1, lekarz kieruje pacjenta na testy naskórkowe oraz z krwi na obecność przeciwciał IgE.
  • Jeśli badania wykażą uczulenie na jad, można od razu rozpocząć odczulanie.
  • Przez trzy pierwsze miesiące szczepionkę przyjmuje się co tydzień. Po zastrzyku trzeba zostać jeszcze przez pół godziny w poradni na wypadek jakiejś gwałtownej reakcji organizmu. W dniu szczepienia nie wolno pić alkoholu. Od czwartego miesiąca szczepionkę przyjmuje się co 4-6 tygodni. Terapia trwa od 3 do 5 lat i jest refundowana przez NFZ.
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?