Niekorzystne związki
Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie są duety, których należy unikać? Niezdrowe duety, zaszkodzą ci jednak tylko wtedy, gdy będą stałą pozycją w diecie. Sprawdź jakie połączenia nie wyjdą ci na zdrowie.
Ostrożnie z pomidorem
Jednym z najczęstszych niekorzystnych połączeń jest surowy ogórek z pomidorem. Ogórek zawiera bowiem enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C występującą w pomidorach. Do sałatek z tym ostatnim dodawaj więc lepiej ogórki kiszone. Drugim nie najlepszym duetem jest twarożek z pomidorem. Jeśli jemy go zbyt często, możemy nabawić się choroby stawów. Zawarte w pomidorze kwasy (m.in. jabłkowy i cytrynowy) łączą się z wapniem, tworząc nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, wywołując stany zapalne oraz bóle. Do twarożku dodawaj zamiast pomidora rzodkiewkę, czosnek lub szczypiorek.
Co na rybę wpływa
Dla stawów niekorzystne jest także smażenie ryb na oleju słonecznikowym. Jest on źródłem kwasów tłuszczowych omega- 6, które jednak blokują działanie występujących w rybach kwasów omega-3. Unikaj także łączenia ryb z tzw. warzywami krzyżowymi - kalafiorem, brukselką i brokułami. Zawierają one goitrogen. Substancja ta utrudnia przyswajanie jodu, którego wspaniałym źródłem są ryby.
Wino niewinne?
Wykwintny posiłek kojarzy się zazwyczaj z lampką wina. Zgodnie z zasadami do czerwonego mięsa (wołowiny) serwujemy wino czerwone. Tymczasem to połączenie także nie jest najszczęśliwsze. Wprawdzie wołowina jest bogata w cenne dla zdrowia żelazo, ale garbniki zawarte w winie utrudniają jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Jeśli ten duet często gości na Twoim stole, możesz nabawić się anemii.
JBJ
Tele Tydzień 6/2011