Niezastąpiona kasza gryczana

article cover
123RF/PICSEL

Niezastąpiona kasza gryczana

Jeśli przeszkadza ci specyficzny aromat gryczanej kaszy, wystarczy przelać ją wrzątkiem przed ugotowaniem, ewentualnie wkropić do wody, w której się gotuje, sok z cytryny.
Jeśli przeszkadza ci specyficzny aromat gryczanej kaszy, wystarczy przelać ją wrzątkiem przed ugotowaniem, ewentualnie wkropić do wody, w której się gotuje, sok z cytryny. 123RF/PICSEL
Jakie są zalety kaszy gryczanej? Niezaprzeczalną jest ta, że nie zawiera glutenu, śmiało mogą sięgać po nią osoby uczulone na pszenicę i inne zboża. Jest skarbnicą błonnika, który obniża poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie kaszy gryczanej stabilizuje cholesteroli i przeciwdziała chorobie wieńcowej.
Jakie są zalety kaszy gryczanej? Niezaprzeczalną jest ta, że nie zawiera glutenu, śmiało mogą sięgać po nią osoby uczulone na pszenicę i inne zboża. Jest skarbnicą błonnika, który obniża poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie kaszy gryczanej stabilizuje cholesteroli i przeciwdziała chorobie wieńcowej.123RF/PICSEL
Nie wszyscy wiedzą, że kaszę gryczaną można podawać także na słodko. Wystarczy wkroić do niej suszone owoce, polać łyżką miodu albo syropu klonowego, a zamiast szczypty soli, posypać szczyptą cynamonu. Inną opcją jest dołożenie awokado, granatu i orzechów (mogą być włoskie, nerkowca, albo takie, które mamy akurat pod ręką).
Nie wszyscy wiedzą, że kaszę gryczaną można podawać także na słodko. Wystarczy wkroić do niej suszone owoce, polać łyżką miodu albo syropu klonowego, a zamiast szczypty soli, posypać szczyptą cynamonu. Inną opcją jest dołożenie awokado, granatu i orzechów (mogą być włoskie, nerkowca, albo takie, które mamy akurat pod ręką). 123RF/PICSEL
Kochają ją wegetarianie, ze względu na zawartość łatwego do przyswojenia białka. Ma także w swoim składzie aminokwasy i pakiet witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga nie tylko naszą pamięć ale też system nerwowy.
Kochają ją wegetarianie, ze względu na zawartość łatwego do przyswojenia białka. Ma także w swoim składzie aminokwasy i pakiet witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga nie tylko naszą pamięć ale też system nerwowy.123RF/PICSEL
Kasza gryczana jest sycąca, ma natomiast niski indeks glikemiczny, dlatego zaleca się ją diabetykom oraz osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Kasza gryczana jest sycąca, ma natomiast niski indeks glikemiczny, dlatego zaleca się ją diabetykom oraz osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. 123RF/PICSEL
To nie koniec jej zalet. Wspomaga tarczycę, dzięki zawartości jodu, a witaminy - E, K, oraz składniki mineralne m.in. - wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo – stawiają kaszę gryczaną na straży naszego systemu immunologicznego. Sięgajmy raczej po jaśniejszą, niepaloną, która ma wyższą wartość odżywczą.
To nie koniec jej zalet. Wspomaga tarczycę, dzięki zawartości jodu, a witaminy - E, K, oraz składniki mineralne m.in. - wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo – stawiają kaszę gryczaną na straży naszego systemu immunologicznego. Sięgajmy raczej po jaśniejszą, niepaloną, która ma wyższą wartość odżywczą.123RF/PICSEL
Najbardziej popularna jej wersja to ta, w której występuje z mięsnym gulaszem. Sos z gulaszu subtelnie łączy się z brązowymi ziarenkami kaszy, dzięki czemu nie jest sucha. Sekretem udanych dań bowiem są nie tylko doznania smakowe, ale też te dotyczące konsystencji i tekstury.
Najbardziej popularna jej wersja to ta, w której występuje z mięsnym gulaszem. Sos z gulaszu subtelnie łączy się z brązowymi ziarenkami kaszy, dzięki czemu nie jest sucha. Sekretem udanych dań bowiem są nie tylko doznania smakowe, ale też te dotyczące konsystencji i tekstury. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?