Ocet jabłkowy dla cukrzyków. Zrób go sama!

Składniki zawarte w occie jabłkowym chronią przed cukrzycą, ale też wspomagają jej leczenie. Obniżają poziom cukru we krwi.

Pij łyżkę codziennie na czczo przez kilka tygodni. Efekt bardzo cię zaskoczy
Pij łyżkę codziennie na czczo przez kilka tygodni. Efekt bardzo cię zaskoczy123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 kilograma dojrzałych, kwaśnych jabłek (antonówek, papierówek, szarej renety)
  • 2 litry wody
  • 3-5 łyżeczek miodu

Przygotowanie

Pokrojone jabłka z gniazdami, ale bez ogonków włóż do szklanego, wcześniej wyparzonego, suchego słoja. Zalej je osłodzoną, przegotowaną, letnią wodą - zbyt ciepła może zaszkodzić procesowi fermantacji. Przykryj szmatką lub gazą i zamocuj gumką recepturką lub sznurkiem. Odstaw na ok. 4 tygodnie.

Ocet jest gotowy, kiedy woda przestaje się pienić. Wtedy przecedź go do butelek i szczelnie zamknij. Możesz go przechowywać nawet przez kilka lat, gdyż sam w sobie jest świetnym konserwantem. Jednak lepiej nie trzymaj go tak długo i zużyj np. dodając do sałatek (baza do sosu vinegret) lub pij wodę octową - łyżkę octu wymieszaj ze szklanką przegotowanej, ciepłej wody.

Staraj się wypijać codziennie na czczo. Uwaga! Powyższa kuracja nie jest wskazana w chorobie wrzodowej i innych problemach żołądkowych.

Zobacz również:

W trosce o środowisko – z czego zrobiona jest najnowsza płyta Natalii Przybysz?Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas