Ocet jabłkowy dla cukrzyków. Zrób go sama!
Składniki zawarte w occie jabłkowym chronią przed cukrzycą, ale też wspomagają jej leczenie. Obniżają poziom cukru we krwi.
Składniki
- 1,5 kilograma dojrzałych, kwaśnych jabłek (antonówek, papierówek, szarej renety)
- 2 litry wody
- 3-5 łyżeczek miodu
Przygotowanie
Pokrojone jabłka z gniazdami, ale bez ogonków włóż do szklanego, wcześniej wyparzonego, suchego słoja. Zalej je osłodzoną, przegotowaną, letnią wodą - zbyt ciepła może zaszkodzić procesowi fermantacji. Przykryj szmatką lub gazą i zamocuj gumką recepturką lub sznurkiem. Odstaw na ok. 4 tygodnie.
Ocet jest gotowy, kiedy woda przestaje się pienić. Wtedy przecedź go do butelek i szczelnie zamknij. Możesz go przechowywać nawet przez kilka lat, gdyż sam w sobie jest świetnym konserwantem. Jednak lepiej nie trzymaj go tak długo i zużyj np. dodając do sałatek (baza do sosu vinegret) lub pij wodę octową - łyżkę octu wymieszaj ze szklanką przegotowanej, ciepłej wody.
Staraj się wypijać codziennie na czczo. Uwaga! Powyższa kuracja nie jest wskazana w chorobie wrzodowej i innych problemach żołądkowych.
Zobacz również: