Oczyść swoją wątrobę!

Przez 14 dni pij codziennie szklankę soku świeżo wyciśniętego z surowej marchewki lub buraka. To świetna kuracja oczyszczająca.

Jedna szklanka soku dziennie wystarczy
Jedna szklanka soku dziennie wystarczy123RF/PICSEL

Gdy o tej porze roku dopada nas przemęczenie, ospałość, łaknienie słodyczy - często zrzucamy winę na jesienną chandrę. A może czas na oczyszczenie wątroby? Przyjrzyj się wewnętrznej stronie dłoni - są zaczerwienione, bywają zimne i spocone? Czy twój język od spodu jest żółtawy, a na ciele pojawiły się brązowe plamki? Miewasz nieprzyjemne kłucie w prawym boku? To symptomy przeciążonej wątroby. Sięgnij po zioła wspierające pracę wątroby, a odzyskasz energię. Niektóre zioła mają zdolność regeneracji jej komórek, jak np. ostropest. Oprócz regularnego picia ziół i soków, zrezygnuj z ciężkostrawnych potraw, alkoholu i słodyczy. Jedz mniejsze porcje, ale częściej (4-5 razy dziennie). Nie stosuj monotonnych diet (białkowych, kapuścianych) ani głodówek - nie służą wątrobie.

Mniszek lekarski

Napar z mniszka lekarskiego pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, oczyszcza wątrobę, działa moczopędnie. Przyjmuj go w postaci naparu (łyżeczka na 200 ml wrzątku 1-2 razy dziennie) lub gotowego ziołowego wyciągu.

Ostropest plamisty

regeneruje i chroni wątrobę przed skutkami ubocznymi leków, stymuluje komórki do regeneracji. Można przyjmować gotowy preparat z ostropestu lub dodawać 2 łyżeczki mielonych nasion codziennie do potraw.

Fiołek trójbarwny

Działa moczopędnie, pomaga pozbyć się trądziku. Ale napar z fiołka trójbarwnego wspiera też usuwanie toksyn z organizmu, co ma znaczenie dla prawidłowej pracy wątroby. Kwiaty można jeść surowe lub z suszonych zaparzyć herbatkę. 1 saszetkę zalej szklanką wrzątku, pij 1-2 razy dziennie.

Kocanka

Działa żółciotwórczo, poprawia przepływ żółci. Kocanka wchodzi w skład mieszanek ziołowych zalecanych w schorzeniach dróg żółciowych. Odwar przygotuj z 2 łyżek suszonej kocanki i 2 szklanek wody. Gotuj od chwili wrzenia 5 min, przestudź.

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas