Oczyść wątrobę na wiosnę
Jeśli ciągle jesteś zmęczona i senna, masz wzdęcia lub worki pod oczami, zastosuj poniższe kuracje.
Wątroba nie jest unerwiona, więc nie boli. Dolegliwości pojawiają się dopiero, gdy powiększa się tak bardzo, że zaczyna uciskać otaczającą ją tzw. torebkę wątrobową. Wtedy możesz odczuwać ból w prawym boku, pod żebrami. To już jednak poważny sygnał alarmowy wymagający wizyty u lekarza. Staraj się do tego nie dopuścić i 2 razy do roku (wiosną i jesienią) zastosuj poniższą 3-tygodniową kurację. Tydzień I Wprowadź zmiany w codziennych nawykach żywieniowych.
Zamiast porannej kawy pij wodę z cytryną
Do szklanki letniej, przegotowanej wody dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny. Sama woda ma działanie oczyszczające, a sok dodatkowo pobudzi wątrobę do wydalania toksyn.
Ogranicz picie czarnej kawy do dwóch fiilżanek dziennie
Herbata może zawierać zanieczyszczenia, które będą zakłócały detoks wątroby. Najlepiej zamień herbatę czarną na zieloną, która zawiera więcej korzystnych dla wątroby polifenoli.
Nie jedz tłustego mięsa i nabiału
Tłuste czerwone mięso i wędliny zamień na drobiowe bez skórki, cielęcinę, a żółty czy pleśniowy ser na chudy twaróg. Zamiast smażyć mięso, duś, piecz w folii albo gotuj na parze.
Dodawaj warzywa do każdego posiłku
Najlepiej brokuły, kapustę, kalafiora, brukselkę - gotowane na parze. Warzywa kapustne neutralizują toksyny w wątrobie.
Wysypiaj się
Wątroba regeneruje się podczas snu. Kładź się i wstawaj o tych samych porach. Tydzień II Wprowadź zioła oczyszczające wątrobę.
Codziennie jedz ostropest
Łyżeczkę nasion zmiel i dodaj do dowolnego posiłku. Roślina ta nie zmienia smaku potraw. Odtruwa wątrobę.
Do potraw dodawaj czarnuszkę lup pij z niej napar
Jedz łyżeczkę nasion czarnuszki dziennie. Co drugi dzień wypij napar: łyżeczkę nasion zalej szklanką wrzątku, parz 10 minut, przecedź i wypij.
Dwa razy dziennie pij wywar z mniszka lekarskiego
Łyżkę korzenia mniszka zalej szklanką wody i podgrzewaj do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut. Odstaw na 10 minut, przecedź i pij po pół szklanki 30 minut przed posiłkiem. Tydzień III Kontynuuj dobre nawyki z pierwszego tygodnia i zioło włącz soki warzywne. Zregenerują wątrobę i usprawnią jej pracę.
Pij trzy szklanki soku dziennie
Wykorzystaj buraki, marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera i czarną rzepę. Łącz je ze sobą, doprawiaj sokiem z kiszonych ogórków lub kapusty. Wypijaj zawsze 20 minut przed posiłkiem. Przykładowa dzienna kuracja:
Na rano: 3 marchewki, średni burak, 1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków, wymieszaj.
Na popołudnie: 3 marchewki, korzeń pietruszki, 1/2 czarnej rzepy.
Na wieczór: wyciśnij sok z 3-4 marchewek, 1/2 korzenia selera, 1/3 szklanki soku z kiszonej kapusty, wymieszaj.
Zobacz również: