Ogórek kiszony skarbnicą witamin
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Na diecie możemy jeść je bez obaw, ale mają również szereg innych zalet. Dlaczego zawsze warto je mieć w domowej spiżarni?

Wielu Polaków uważa, że nie ma na świecie lepszej przekąski niż ogórki kiszone. Nic dziwnego, że krąży taka opinia. W końcu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a poza tym śmiało mogą je jeść osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów.
Mają jedynie około 11 kcal w stu gramach, a ponieważ zawierają błonnik pokarmowy, po ich zjedzeniu pozostajemy syci przez dłuższy czas.
Ogórki kiszone zawierają cenne żelazo, magnez, potas i wapń. To jednak tylko niektóre z ich zalet - pozytywnie wpływają również na naszą odporność i przyczyniają się do obniżenia cholesterolu.

Nie wszyscy jednak powinni je jeść. Chociaż są bardzo zdrowe, niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka.
Zawierają sporo sodu, przez co będą negatywnie oddziaływać na osoby nadwrażliwe na ten pierwiastek. Unikać muszą ich m.in. ludzie, którzy mają problem z nadciśnieniem i przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.