Reklama

Reklama

Okład z pestek dyni pomoże na ból nerek

Najzdrowsze są niełuskane pestki (łupinka zabezpiecza je przed jełczeniem). Nie kupuj pestek, które mają pożółkłą łupinę, ponieważ to znak, że są stare.

Jak przygotować:

1 szklankę pestek ugotuj  do miękkości w 2 szklankach wody. Odsącz.

Jak stosować:

Ciepłe pestki rozłóż na gazie, przyłóż do bolących  nerek. Owiń bandażem.

Garść pestek dyni zjadaj profilaktycznie 1-2 razy w tygodniu. Jeśli jednak chorujesz na nerki, przeprowadź intensywną miesięczną kurację - jedz ich ok. 1/2 szklanki 2-3 razy w tygodniu.

Ważne! Witaminy zawarte w pestkach dyni niwelują kwas szczawiowy i zapobiegają powstawaniu kamicy.

Wzmocnij odporność. Przygotuj sok z miąższu dyni. Wyciśnij w sokowirówce: miąższ z 1 średniej dyni (wcześniej usuń pestki), 2 duże marchewki i 2 jabłka. Dosłódź miodem, dopraw sokiem z cytryny. Szklanka soku dziennie poprawi twoją odporność.

Reklama

Zobacz również:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy