Okłady naturalne
Wykorzystaj ziemniaki, twaróg i glinę, by pozbyć się dolegliwości.
Z ziemniaków
Na bóle stawów, rwę kulszową, artretyzm: ugotuj ziemniaki w łupinach, rozetrzyj, gorącą masę włóż do lnianego woreczka. Owiń obolałe miejsce pojedynczą warstwą ręcznika, następnie woreczkiem i drugim ręcznikiem. Gdy okład ostygnie, zdejmij go i przyłóż kolejny ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Czas zabiegu: godzina.
Z twarogu
Zimny, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Na zapalenia stawów i żył, skręcenia: rozrób twaróg z odrobiną mleka na gęstą papkę, dodaj kilka kropli octu winnego. Nałóż na chorą skórę, przyłóż lnianą, a potem bawełnianą tkaninę. Okład usuń, nim się ogrzeje.
Z gliny
Na reumatyzm, krwiaki, oparzenia, zespół cieśni nadgarstka: glinę (z apteki) wymieszaj z zimną wodą na płynną papkę. Nałóż na chore miejsce na grubość palca, zawiń tkaniną. Po dwóch godzinach spłucz letnią wodą.
Zobacz także: