Oksymel na przeziębienie
Mikstura ta wspomaga odporność. Możesz stosować ją profilaktycznie, jeśli nie chcesz się rozchorować albo leczniczo, gdy wirus już Cię zaatakuje.
Składniki: 500 ml octu jabłkowego, 2 cebule, 6 ząbków czosnku 3-centymetrowy korzeń imbiru, 3 ostre papryczki lub łyżka chili w proszku, pęczek natki pietruszki, łyżka kurkumy, łyżka rozmarynu, łyżka szałwii, łyżka oregano, płynny miód do dosłodzenia
Przygotowanie: Wszystkie świeże składniki drobno posiekaj. W szklanym słoiku ułóż je warstwowo do 3/4 wysokości słoja. Następnie zalej octem jabłkowym tak, aby płyn wystawał 2-3 centymetry ponad składniki. Słój ustaw w ciepłym miejscu na 4 tygodnie i od czasu do czasu mieszaj zawartość. Pilnuj, aby składniki były zawsze przykryte warstwą octu. Po upływie miesiąca odcedź ocet i zmieszaj go z płynnym naturalnym miodem. Ilość miodu dostosuj do swoich preferencji smakowych.
Uwaga! Ilość miodu nie powinna przekraczać 1/3 ilości zlanego octu. Profilaktycznie zażywaj łyżkę dziennie, najlepiej rano. Kiedy nadciąga sezon na grypę czy przeziębienie lub po prostu czujesz, że coś Cię bierze, zwiększ dawkę nawet do 3-5 łyżek dziennie.