Olej cedrowy na wrzody
Olej cedrowy wytwarzany jest z orzeszków cedru syberyjskiego. Wykorzystuje się go w leczeniu choroby wrzodowej.
Tłumi on bowiem wydzielanie kwasu solnego, reguluje ilość powstających w żołądku kwasów, a znajdujące się w nim rozpuszczalne w tłuszczach witaminy pomagają procesom regeneracji śluzówki żołądka i przełyku. Olej ten reguluje też pracę jelit, sprzyja opróżnieniu pęcherzyka żółciowego i zapobiega zaparciom.
W jego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy, arachidowy, które przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, podnoszą ich elastyczność i obniżają ich przepuszczalność.
Olejem tym można smarować żylaki, wykonując przy tym delikatny masaż, najlepiej dwa razy dziennie.
Dawkowanie: 2,5 ml, czyli łyżeczkę od herbaty, zażywajmy codziennie rano, przed posiłkiem, przez 3 miesiące.
Uwaga! Nie przechowujmy i nie pijmy oleju w żadnych metalowych naczyniach. Nie używajmy metalowych sztućców.