Olej palmowy. Zdrowy czy nie?

Można go zauważyć w wielu produktach spożywczych, ale czy jest dobry dla naszego organizmu?

Olej palmowy jest w wielu produktach, ponieważ jest tani i łatwo dostępny.
Olej palmowy jest w wielu produktach, ponieważ jest tani i łatwo dostępny.123RF/PICSEL

Niestety, tłuszcz ten nie jest zdrowy. Zawiera bardzo duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. To sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia i może prowadzić do zawału lub udaru mózgu.

Lepiej więc unikać produktów na bazie tego oleju. Producenci chętnie go wykorzystują, ponieważ jest tani, łatwo dostępny i może być przechowywany dłużej niż inne oleje. Występuje głównie w takich produktach, jak margaryny, gotowe zupy, mleko w proszku, mrożone ryby w panierce, płatki śniadaniowe, słodycze np. masło czekoladowe do smarowania. 

Ważne. Przed zakupem zawsze uważnie czytaj etykiety, ponieważ czasem olej palmowy ukrywa się na nich pod nazwą: olej lub tłuszcz roślinny albo tłuszcz roślinny utwardzany. 

Zobacz także:

Botox na włosyStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas