Olej palmowy. Zdrowy czy nie?
Można go zauważyć w wielu produktach spożywczych, ale czy jest dobry dla naszego organizmu?

Niestety, tłuszcz ten nie jest zdrowy. Zawiera bardzo duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. To sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia i może prowadzić do zawału lub udaru mózgu.
Lepiej więc unikać produktów na bazie tego oleju. Producenci chętnie go wykorzystują, ponieważ jest tani, łatwo dostępny i może być przechowywany dłużej niż inne oleje. Występuje głównie w takich produktach, jak margaryny, gotowe zupy, mleko w proszku, mrożone ryby w panierce, płatki śniadaniowe, słodycze np. masło czekoladowe do smarowania.
Ważne. Przed zakupem zawsze uważnie czytaj etykiety, ponieważ czasem olej palmowy ukrywa się na nich pod nazwą: olej lub tłuszcz roślinny albo tłuszcz roślinny utwardzany.
Zobacz także: