Olej rzepakowy utrzyma cholesterol na właściwym poziomie
Wysokie stężenie „złego” cholesterolu we krwi skłania nas do postanowienia: muszę ograniczyć tłuszcze. Czy słusznie?
Bez żalu powinniśmy zrezygnować z tych pochodzenia zwierzęcego, jak masło, smalec, podroby; warto ograniczyć tłuste mleko oraz jego przetwory, tłuste dania mięsne i wędliny.
Nie eliminujmy natomiast oleju - zwłaszcza rzepakowego. Ma jeden z najkorzystniejszych składów kwasów tłuszczowych spośród tłuszczów roślinnych i pomaga w utrzymaniu cholesterolu na właściwym poziomie.
To zasługa bogactwa kwasów omega-6 i omega-3 oraz ich idealnej proporcji względem siebie (2:1).
Jest też cennym źródłem witamin E, K i prowitaminy A.
Używaj go do smażenia (łatwo się odsącza i potrawy są mniej kaloryczne) i na zimno do sałatek.
Zobacz także: