Olej rzepakowy utrzyma cholesterol na właściwym poziomie

Wysokie stężenie „złego” cholesterolu we krwi skłania nas do postanowienia: muszę ograniczyć tłuszcze. Czy słusznie?

Olej rzepakowy świetnie nadaje się do sałatek
Olej rzepakowy świetnie nadaje się do sałatek123RF/PICSEL

Bez żalu powinniśmy zrezygnować z tych pochodzenia zwierzęcego, jak masło, smalec, podroby; warto ograniczyć tłuste mleko oraz jego przetwory, tłuste dania mięsne i wędliny.

Nie eliminujmy natomiast oleju - zwłaszcza rzepakowego. Ma jeden z najkorzystniejszych składów kwasów tłuszczowych spośród tłuszczów roślinnych i pomaga w utrzymaniu cholesterolu na właściwym poziomie.

To zasługa bogactwa kwasów omega-6 i omega-3 oraz ich idealnej proporcji względem siebie (2:1).

Jest też cennym źródłem witamin E, K i prowitaminy A.

Używaj go do smażenia (łatwo się odsącza i potrawy są mniej kaloryczne) i na zimno do sałatek.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas