Orzechówka dobra na żołądek

Wykorzystaj niedojrzałe orzechy do przygotowania nalewki o leczniczych właściwościach. Przepis jest naprawdę prosty!

123RF/PICSEL

Orzechówka dobra na żołądek

Uwaga! Zamiast spirytusu można orzechy zalać miodem. Wtedy powstanie syrop orzechowy, który dobrze jest przyjmować po łyżeczce dziennie przed śniadaniem.

Źródło: Rewia
Jak przyrządzić nalewkę?

Umyj orzechy i pokrój razem z łupinami w kostkę. Zalej spirytusem tak, aby przykrył orzechy. Zamknij słoik i odstaw w ciemne miejsce na co najmniej 30 dni. Po tym czasie przefiltruj zawartość i przelej nalewkę do butelki. Najlepsze walory osiąga po pół roku. Doraźnie w przypadku dolegliwości wystarczy wypić 10–20 ml nalewki.
Niedojrzałe orzechy likwidują pasożyty przewodu pokarmowego, oczyszczają wątrobę, krew, chronią przed toksynami. Są pomocne przy zatruciu, w stanach zapalnych dróg oddechowych, podnoszą odporność, przyspieszają trawienie i przemianę materii.

Przeciwdziałają też anemii, wzmacniają naczynia krwionośne i całe ciało. Jeśli nie możemy akurat pojechać nad morze po jod, nic straconego, orzechami.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas