Owoce anyżu na trawienie
Owoc anyżu na trawienie i ładną cerę.
Owoc anyżu gwiazdkowego, zwanego też biedrzeńcem, zawiera znaczne ilości oleju eterycznego bogatego w atenol. Związek ten działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Zapobiega tworzeniu się gazów w jelitach, przeciwdziała zaparciom, wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha i wzdęcia.
Napar z anyżu często stosowany jest też jako lek wykrztuśny w chorobach górnych dróg oddechowych, np. zapaleniu gardła, krtani lub oskrzeli. Łagodzi kaszel i duszności. Kurację naparem z anyżu poleca zielarz Andrzej Skarżyński, autor książki "Bliżej natury".
Jak przygotować napar?
Łyżkę owoców zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy spodkiem i odstawiamy na 20 minut. Pijemy 4 razy dziennie po 1/4 szklanki naparu przed jedzeniem— w zaburzeniach trawienia lub po posiłkach — jako środek wykrztuśny w przypadku ataków kaszlu.
29/2016 Rewia