Owoce i warzywa bez chemii
Błyszczą, są kolorowe i dorodne – tak najczęściej wyglądają owoce oraz warzywa w sklepach. Pod ich apetyczną skórką często kryją się nie tylko witaminy, lecz przede wszystkim spora ilość chemii i ulepszaczy. Istnieją jednak takie produkty, których odporność na wchłanianie pestycydów, jest wysoka. A to sprawia, że są niemal wolne od szkodliwych substancji.
Nie od dziś wiadomo, że rolnicy stosują rożnego rodzaju nawozy, aby zachować atrakcyjny wygląd i trwałość swoich produktów. Toksyny z łatwością przenikają przez skórkę do wnętrza rośliny, co z kolei jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szkodliwe substancje najczęściej atakują układ nerwowy i odpornościowy naszego organizmu.
Częste jedzenie nieumytych produktów przyczynia się do rozwoju nowotworów lub innych chorób. Amerykańska organizacja Environmental Working specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych. Jej głównym działaniem jest zwiększanie świadomości społeczeństwa na temat szkodliwego wpływu pestycydów oraz innych substancji na nasze zdrowie.
W tym celu EWG co roku publikuje listę "Czysta 15", na której znajdują się warzywa i owoce najmniej skażone pestycydami.
Ochronny pancerz
Cebula bogata w witaminę C to świetny produkt do walki z infekcjami. Zwiększone zapotrzebowanie na jej spożycie to właśnie początek jesieni, kiedy ranki i wieczory są już bardzo chłodne, a my z kolei jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Cebula dzięki swoim warstwom jest bardzo odporna na działanie szkodliwych substancji. Gruba skóra to też ochronny pancerz dla: ananasa, mango, papai, kiwi, bakłażana, arbuza, melona i grejpfruta.
Kukurydza
Kukurydza jest zbożem bezglutenowym, co sprawia, że jest bardzo popularna wśród osób chorych na celiakię. Ma w sobie sporą dawkę witamin: A, B1, B2, E, PP i C. Do jej uprawy wprawdzie używa się sztucznego nawozu, ale szkodliwe substancje odkładają się w łodygach. To sprawia, że kolby nie są narażone na działanie pestycydów.
Nie tylko kapusta
Kapusta upiększa włosy, cerę i paznokcie. Wszystko to za sprawą sporej ilości witaminy E i siarki, które posiada. Na dodatek jedzona regularnie w każdej postaci zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych. Podobnie jak szparagi, brokuły i kalafior nie chłonie pestycydów i innych zanieczyszczeń związanych z ogólnie dostępną uprawą roślin.