Owoce i warzywa bez chemii

Błyszczą, są kolorowe i dorodne – tak najczęściej wyglądają owoce oraz warzywa w sklepach. Pod ich apetyczną skórką często kryją się nie tylko witaminy, lecz przede wszystkim spora ilość chemii i ulepszaczy. Istnieją jednak takie produkty, których odporność na wchłanianie pestycydów, jest wysoka. A to sprawia, że są niemal wolne od szkodliwych substancji.

Według badań awokado jest najmniej skażone pestycydami. Na liście bezapelacyjnie zajmuje pierwsze miejsce
Według badań awokado jest najmniej skażone pestycydami. Na liście bezapelacyjnie zajmuje pierwsze miejsce123RF/PICSEL

Nie od dziś wiadomo, że rolnicy stosują rożnego rodzaju nawozy, aby zachować atrakcyjny wygląd i trwałość swoich produktów. Toksyny z łatwością przenikają przez skórkę do wnętrza rośliny, co z kolei jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szkodliwe substancje najczęściej atakują układ nerwowy i odpornościowy naszego organizmu.

Częste jedzenie nieumytych produktów przyczynia się do rozwoju nowotworów lub innych chorób. Amerykańska organizacja Environmental Working specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych. Jej głównym działaniem jest zwiększanie świadomości  społeczeństwa na temat szkodliwego wpływu pestycydów oraz innych substancji na nasze zdrowie.

W tym celu EWG co roku publikuje listę "Czysta 15", na której znajdują się warzywa i owoce najmniej skażone pestycydami.

Ochronny pancerz

Cebula bogata w witaminę C to świetny produkt do walki z infekcjami. Zwiększone zapotrzebowanie na jej spożycie to właśnie początek jesieni, kiedy ranki i wieczory są już bardzo chłodne, a my z kolei jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Cebula dzięki swoim warstwom jest bardzo odporna na działanie szkodliwych substancji. Gruba skóra to też ochronny pancerz dla: ananasa, mango, papai, kiwi, bakłażana, arbuza, melona i grejpfruta.

Kukurydza

Kukurydza jest zbożem bezglutenowym, co sprawia, że jest bardzo popularna wśród osób chorych na celiakię. Ma w sobie sporą dawkę witamin: A, B1, B2, E, PP i C. Do jej uprawy wprawdzie używa się sztucznego nawozu, ale szkodliwe substancje odkładają się w łodygach. To sprawia, że kolby nie są narażone na działanie pestycydów.

Dziś kukurydzę jada się głównie w postaci płatków i mąki kukurydzianej
Dziś kukurydzę jada się głównie w postaci płatków i mąki kukurydzianej123RF/PICSEL

Nie tylko kapusta

Kapusta upiększa włosy, cerę i paznokcie. Wszystko to za sprawą sporej ilości witaminy E i siarki, które posiada. Na dodatek jedzona regularnie w każdej postaci zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych. Podobnie jak szparagi, brokuły i kalafior nie chłonie pestycydów i innych zanieczyszczeń związanych z ogólnie dostępną uprawą roślin.

Algier - historia i egzotyka w zasięgu rękiStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas