Paradontoza. Nie dopuść, by się nasiliła

​Zaczyna się od płytki nazębnej i kamienia. Jeśli ich dokładnie nie usuwasz, drażnią dziąsła, wywołują stan zapalny, a w końcu rozchwianie i utratę zębów. Właściwa higiena to jednak niejedyny warunek uchronienia się przed paradontozą. Ogromne znaczenie ma również odżywianie i zdrowy tryb życia. Unikaj cukru, codziennie jedz owoce i nie pal papierosów!

Rozpuść łyżeczkę soli morskiej w szklance wody.  Płucz usta po każdym umyciu zębów.
Rozpuść łyżeczkę soli morskiej w szklance wody. Płucz usta po każdym umyciu zębów.123RF/PICSEL

Pamiętaj o witaminach

Są podstawą zdrowia i dobrej kondycji nie tylko dziąseł, ale całego organizmu.  W Twojej diecie nie może zabraknąć witaminy C niezbędnej do produkcji kolagenu, który łagodzi krwawienie dziąseł i zmniejsza nadwrażliwość szyjek zębowych. Witaminę C zawiera większość owoców i warzyw, m.in. cytrusy, papryka. Pij codziennie szklankę soku z cytrusów, zjedz pół papryki. Bardzo ważna jest też witamina A, bo poprawia kondycję błon śluzowych i tkanek przyzębia. Pobudza też produkcję śliny. Roślinną formę witaminy A znajdziesz w marchwi, zielonolistnych warzywach, morelach. Jedz choćby małą porcję dziennie.

Ratunek w miedzi

Pierwiastek ten działa przeciwzapalnie i kojąco, ponieważ pobudza wytwarzanie kolagenu. Gdy masz za mało miedzi, mogą Ci dokuczać infekcje bakteryjne i grzybicze oraz choroby dziąseł i zębów. Jednak nadmiar również jest szkodliwy. Staraj się więc uzupełnić miedź za pomocą produktów spożywczych, a nie suplementów. Bogate w ten pierwiastek są m.in.: wątróbka, kakao, płatki owsiane, zielonolistne warzywa oraz orzechy, migdały i suszone owoce. Miseczka owsianki z orzechami i suszonymi owocami zaspokoi dziennie zapotrzebowanie na miedź.

Więcej wapnia

Bez niego trudno mówić nie tylko o zdrowych zębach, ale i dziąsłach. Niedobór wapnia zwiększa ryzyko zapalenia przyzębia. Po menopauzie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Sięgaj więc po kefir, jogurt, ale nie łącz ich np. z wątróbką, bo wapń utrudnia wchłanianie żelaza. Jeśli lubisz orientalne potrawy, wprowadź do diety algi arame. Mają 7 razy więcej wapnia niż mleko. Dużo mają go też sardynki i komosa ryżowa.

Cenny koenzym

Osoby z paradontozą mają zbyt niski  poziom koenzymu Q10. Zwiększenie go powstrzyma rozwój choroby. Koenzym Q10 wnika bowiem  w tkanki przyzębia i naprawia uszkodzone już dziąsła. Znajdziesz go nie tylko w suplementach, ale także w oleju roślinnym, rybach (makrelach, sardynkach), brokułach, kiełkach pszenicy oraz orzeszkach ziemnych. Jedz te produkty co najmniej 2 razy w tygodniu.

Przy paradontozie korzystnie działają wody lecznicze, głównie solanki. W sanatoriach stosuje się natryski na dziąsła. W domu płucz usta słoną wodą.

Sprawdzone sposoby

  • Rozpuść łyżeczkę soli morskiej w szklance wody.  Płucz usta po każdym umyciu zębów. Sól morska zawiera minerały wzmacniające szkliwo  i działa bakteriobójczo.
  • Stosuj 3-procentową wodę utlenioną. Wymieszaj ją w proporcji 1:1 ze zwykłą wodą  i płucz usta 2 razy dziennie po umyciu zębów. D Zmień zwykłą pastę  do zębów na nawilżającą  (np. BioXtra). Suchość w jamie ustnej sprzyja bowiem próchnicy  i paradontozie.
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas