Pięć skutecznych sposobów na zdrową trzustkę
Zdrowa dieta i naturalne produkty sprzyjające dobremu funkcjonowaniu trzustki pomogą zadbać o dobrą kondycję tego narządu. W razie niepokojących objawów, sugerujących chorobę trzustki, zgłoś się do lekarza.
1. Syrop z mniszka i pasta z czosnku
Zalej 10 garści kwiatów mlecza litrem wrzątku i ugnieć łyżką. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj pół kilo cukru i cytrynę pokrojoną na półplasterki. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na 12 godzin. Przecedź do słoików, zakręć i postaw na zakrętce, by się zassały i zamknęły. Pij przez 8 tygodni 2 łyżeczki dziennie - rano na czczo i wieczorem 3 godziny po kolacji.
Wspomaga trawienie
Ząbek czosnku rozgnieć i zmieszaj z łyżeczką drobno posiekanej natki pietruszki. Zjadaj wieczorem - możesz popijać wodą albo obłożyć nim chleb. Oba składniki mają silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne oraz wspomagają procesy trawienne. Kuracja powinna trwać 4 tygodnie.
2. Zamiast mięsa tofu i czerwone owoce
Trzustka nie lubi nadmiaru tłuszczu i dlatego niektóre gatunki mięsa, takie jak np. wieprzowina, warto zastąpić - przynajmniej raz na jakiś czas - innym źródłem białka, które mniej obciąża trzustkę. Dobrym zamiennikiem będzie popularne wśród wegetarian tofu, które zawiera mało tłuszczu.
Dostarczaj przeciwutleniacze
Dieta bogata w owoce i warzywa jest korzystna dla trzustki - u wegetarian ryzyko raka trzustki jest mniejsze niż u osób jedzących mięso. Szczególnie często sięgaj po czerwone owoce, takie jak wiśnie, winogrona czy borówki. Są one dobrym źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki.
3. Herbata - zielona albo z cynamonem
Dwa plastry pomarańczy, plaster cytryny, 2 goździki i szczyptę cynamonu rozgnieć, a następnie zalej wrzątkiem przelanym przez torebkę czarnej herbaty (nie mocz w niej owoców). Pij po 3 szklanki dziennie przez miesiąc. Pierwszą - na czczo, 40 minut przed śniadaniem, ostatnią co najmniej godzinę po kolacji. Goździki i cynamon pobudzają regenerację trzustki. Możesz też dodawać cynamon i zmielone goździki do potraw.
Zmniejsza ryzyko raka
Regularnie wypijaj napar z zielonej herbaty - badania naukowe wykazały, że to minimalizuje ryzyko rozwoju raka trzustki. Zielona herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, reguluje też wydzielanie żółci, przez co wspomaga pracę trzustki.
4. Kurkuma i pokrzywa
Używanie ostrych przypraw nie jest korzystne dla trzustki, ale dla kurkumy warto zrobić wyjątek. Ma lekkie działanie przeciwzapalne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych i dlatego wchodzi w skład preparatów stosowanych w chorobach trzustki.
Pobudza soki trawienne
Zrób napar z liści i korzeni pokrzywy. 25 g pokrzywy zalej dwiema szklankami wody, zagotuj. Następnie przykryj i pozostaw na 20 minut, aby się dobrze zaparzyło. Wypijaj 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Lukrecja działa ochronnie na trzustkę i oczyszcza ją z toksyn - kilka korzeni lukrecji i łyżeczkę babki lancetowatej zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą, a następnie przecedź i pij raz dziennie po jednym z głównych posiłków.
5. Szpinak, brokuł i małe porcje
Szpinak zawiera sekretynę - hormon wydzielany w jelicie cienkim, który ułatwia trawienie i pobudza trzustkę do pracy. Badania opublikowane przez angielskie czasopismo "Journal of the National Cancer Institute" dowodzą, że dieta bogata w szpinak zmniejsza ryzyko raka trzustki. Brokuły, dzięki flawonoidom, chronią jej tkanki, ale trzeba je jeść surowe lub na chwilę wrzucić do wrzątku.
Nie za dużo na jeden raz
Przygotowuj sobie małe porcje pożywienia - powinny się zmieścić w dużej garści - i jedz 5-6 posiłków dziennie. Duże porcje nadmiernie obciążają trzustkę i ją nadwerężają.