Pięć sprawdzonych sposobów na zdrowe jelita
Kiszonki, probiotyki, tapioka, warzywa i cynk - to prosty sposób, by mieć zdrowe jelita.
1. Kiszonki lub kapsułki
Jedz ogórki, buraki, paprykę, kabaczki oraz inne kiszone warzywa. Obfitują one w żywe bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium, które wchodzą w skład naturalnej, dobroczynnej flory bakteryjnej jelit.
Gdy boli brzuch - probiotyk z apteki
Jeśli masz częste dolegliwości trawienne, kiszonki nie wystarczą. Przez dwa miesiące lub dłużej stosuj dobry preparat probiotyczny. Kapsułki te zawierają najwięcej szczepów bakterii niezbędnych do prawidłowego trawienia i przyswajania składników odżywczych. Chronią jelita przed atakiem wirusów, bakterii, grzybów, lamblii, sprzyjają odbudowie nabłonka. Uczestniczą w produkcji neuroprzekaźników odpowiedzialnych za chemię mózgu, co zmniejsza ryzyko depresji.
2. Tapioka uszczelnia ścianki jelit
Szare, niepozorne korzenie powinnaś włączyć do jadłospisu, a z pewnością przyniesie to dużo korzyści twoim jelitom. Jak twierdzą eksperci, tapioka jest lekkostrawna, bezglutenowa i zawiera małe ilości białka. Nie uczula i ma sporo błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit. Po spożyciu tworzy w nich coś w rodzaju galaretowatej masy, a jej składniki mają właściwości uszczelniające i chronią przewód pokarmowy przed toksynami i bakteriami.
Jak ją spożywać?
Możesz ugotować pokrojone korzenie z warzywami, zjadać je w sałatce albo przyrządzać rozmaite dania z kaszy czy mąki z tapioki (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością).
3. Warzywa i kasze
Jeśli masz skłonność do wzdęć i biegunek, jedz dużo gotowanych warzyw i owoców, które łatwo strawisz. Powinnaś spożywać je trzy razy dziennie, np. jabłka uduszone z kaszą jaglaną, marchew z groszkiem, kuskusem czy ryżem. A na obiad inne warzywa z chudym mięsem czy rybą (odstaw świeżą cebulę, kapustę, kalafior i czosnek).
Dieta ta dostarczy ci błonnika i tych minerałów, których wchłanianie zostało upośledzone w wyniku złej pracy jelit. Skrapiaj je olejem z rzepaku.
Owoce pod kontrolą
Fruktoza zawarta w gruszkach, śliwkach, nektarynkach, winogronach i innych słodkich owocach często wywołuje nietolerancję, jedz więc te kwaśne.
4. Siara bydlęca
Inaczej zwana kolostrum, jest pierwszym mlekiem, które wytwarzają krowy po porodzie. Ma niezwykle cenne, wręcz unikalne właściwości odżywcze i lecznicze. Dzięki tzw. interleukinom wzmacnia odporność organizmu. Działa również antybakteryjnie i neutralizuje groźne toksyny.
Dlaczego leczy schorzenia jelit?
Kolostrum pobudza wzrost prawidłowej flory jelitowej i hamuje rozwój stanów zapalnych jelita cienkiego i okrężnicy. Przyspiesza regenerację błony śluzowej. To niezwykle ważne dla osób z przepuszczalnością jelit i towarzyszącą jej nietolerancją czy alergią pokarmową (siara jest w ich przypadku zalecana). W aptece lub dobrej zielarni znajdziesz duży wybór preparatów.
5. Cynk i witamina D
Niedobory tych składników sprzyjają problemom jelitowym, trzeba więc stale je uzupełniać, stosując suplementy o wysokiej biodostępności. Oprócz cynku i witamin D, A, E i C ważna jest też krzemionka wpływająca na gojenie się podrażnionej błony śluzowej jelit. Doskonałym jej źródłem są kasza jaglana i rdest ptasi (zioła pij dwa razy dziennie).
Kwas kaprylowy kontra grzyby
Tę substancję, zalecaną w kandydozie, znajdziesz np. w olejku z dzikiego oregano lub kapsułkach.
Zobacz także: