Pieczywo dla zdrowia
Najwięcej składników odżywczych ma chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały w domu nasze babcie. Na co powinnaś zwracać uwagę, gdy na półkach widzisz kilkanaście rodzajów pieczywa?
Wybieraj chleb na naturalnym zakwasie
Upieczony z mąki żytniej lub pszenno-żytniej z pełnego przemiału, chleb ten jest bogaty w błonnik, mikroelementy i witaminy. Dzięki zakwasowi działa niemal jak lek. Zawiera bowiem pożyteczne dla przewodu pokarmowego bakterie kwasu mlekowego, hamujące rozwój grzybów candida albicans, bakterii gnilnych i gronkowców. Jedzenie chleba na zakwasie zapobiega biegunkom i zaparciom, działa antynowotworowo i obniża cholesterol.
Jak poznać ten najzdrowszy?
Chleb dla serca
Jest zalecany przez kardiologów (recepturę tego chleba opracowano w Instytucie Kardiologii). Chlebek ten jest wypiekany z mąki żytniej, pszennej i płatków z nasion odżywczego amarantusa. Zawiera skwalen, który zapobiega chorobie niedokrwiennej serca i opóźnia starzenie się organizmu (neutralizuje wolne rodniki). Dzięki zawartości mąki razowej, bogatej w ligany i polifenole, wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu i zapobiega chorobom serca i układu krążenia.