Pierzga pszczela, co to jest i jak działa?
Pierzga składa się z pyłku kwiatowego, miodu oraz śliny pszczół. Jest to ich podstawowy pokarm, który magazynują na zimę. Mimo tego, że jest stosunkowo droga i mało smaczna to posiada wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Smak
Smak pierzgi jest dość kwaśny i cierpki. Może być wyczuwalny żywiczy posmak. Jej konsystencja jest dość twarda, dlatego najlepiej rozpuścić ją w łyżeczce miodu. W ten sposób nieprzyjemny smak nie będzie wyczuwalny.
Skład
W skład pierzgi wchodzi wiele wartościowych produktów odżywczych. Możemy w niej znaleźć między innymi węglowodany, białka, tłuszcze, witamy oraz minerały. Mianowicie:
- witaminę A,E
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, biotyna, kwas pantotenowy, biotyna)
- miedź
- selen
- magnez
- potas
- sód
- wapń
- chrom
- krzem
- cynk
- mangan
Właściwości
- wzmaga apetyt
- pozytywnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę
- posiada właściwości immunostymulujące i przeciwnowotworowe
- wspomaga układ krążenie
- pozytywnie wpływa na leczenie chorób wątroby
Gdzie kupić?
Pierzgę można kupić na internecie i aptece. Mimo wszystko najlepiej zaopatrzyć się w nią u zaufanego pszczelarza.
Zobacz także: