Pigwa: Cenne źródło witamin
Z owoców pigwy można zrobić mnóstwo przetworów. Sok, nalewka, konfitura, ciasto to tylko kilka zastosowań pigwy. Jakie właściwości ma owoc i dlaczego polecany jest głównie w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia?
Pigwa to niewysokie drzewko, które wywodzi się z Azji, ale rośnie również w wielu europejskich krajach. Łatwo ją poznać po owalnych i ciemnozielonych liściach. Krzew kwitnie od maja do początku sierpnia, wypuszczając z pąków różowe lub białe kwiaty.
Natomiast owoce przypominają kształtem jabłka lub gruszki i dojrzewają w październiku. Powinny być zrywane, gdy mają zielony kolor, a później przechowywane w domowej temperaturze zmienią barwę na żółtą. Pigwa ma wiele odmian. Do najpopularniejszych zalicza się Bereczenko (uprawiana jeszcze w przedwojennej Polsce), Champion, Konstantynopol oraz Portugalia.
Właściwości pigwy
Pigwa zawiera duże ilości witaminy C oraz innych pierwiastków mineralnych (wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo). Dlatego skutecznie poprawia naturalną odporność oraz może uchronić organizm przed infekcjami. Osoby, które często chorują, powinny sięgać po przetwory z pigwy. Sok z tego owocu jest stosowany w leczeniu kaszlu.
Pigwę można również dodać do herbaty. W połączeniu z miodem może przyśpieszyć powrót do zdrowia.
Skórkę warto wykorzystać do wspomagania gojenia wszelkich płytkich ran i podrażnień skóry. Natomiast nasiona owoców działają w przypadku niestrawności oraz refluksu. W miąższu pigwy znajdują się pektyny, które pomogą organizmowi w oczyszczaniu się z toksyn i metali ciężkich.
Jak przygotować sok pigwowy?
Przygotujcie kilo owoców pigwy oraz 1,2 kilo cukru. Pigwę umyjcie, a później wytnijcie gniazda nasienne. Drobno pokrojone owoce przenieście do naczynia, zasypcie cukrem i przykryjcie. Wytworzenie się soku trwa tydzień. Przez ten czas kilka razy dziennie przemieszajcie składniki. Gdy cukier przestanie być widoczny, a sok pojawi się w naczyniu, przelejcie ciecz przez sito do butelek. Odstawcie w chłodne miejsce.
Zobacz także: