Płatki owsiane nie tylko na śniadanie

Dawniej traktowane jako zło konieczne, dziś przeżywają swój renesans i wkraczają na kulinarne salony! Dlaczego warto je pokochać?

Jedz płatki na surowo. Przy długim pieczeniu w ich zbrązowiałej otoczce może pojawić się rakotwórczy akylamid.
Jedz płatki na surowo. Przy długim pieczeniu w ich zbrązowiałej otoczce może pojawić się rakotwórczy akylamid.123RF/PICSEL

Ze wszystkich zbóż to owies zawiera najwięcej błonnika rozpuszczalnego - tzw. beta-glukanu. Dzięki niemu cukier dostarczany w posiłku uwalnia się do krwi powoli, nie wywołując nagłego wyrzutu insuliny.

Ponieważ zboże to ma niski indeks glikemiczny, mogą je jeść cukrzycy i osoby na dietach redukcyjnych. Owies zawiera również dużo białek, przeciwutleniaczy  i dobrych kwasów tłuszczowych.

Zamiast czego?

Napoje przyrządzone na bazie owsa mogą zastąpić w diecie produkty mleczne. Płatki dodane do pasztetu z powodzeniem go "odchudzą", obniżając jego wartość kaloryczną. Namoczone, świetnie skleją mięso na kotlety, zastępując pszenną bułkę.

Ponieważ z natury owies nie zawiera glutenu (choć może być nim zanieczyszczony, gdyż zwykle rośnie w pobliżu zbóż glutenowych), może być stosowany przy nietolerancjach tych białek. Chorzy na celiakię powinni szukać wyselekcjonowanych odmian, całkowicie wolnych od glutenu. Z mąki owsianej zrobisz naleśniki, makaron, gofry czy nawet szarlotkę.

Płatki owsiane łącz  z orzechami, owocami, siemieniem.
Płatki owsiane łącz z orzechami, owocami, siemieniem.123RF/PICSEL

Jak je jeść?

Najzdrowsza postać to płatki najmniej przetworzone, czyli górskie. Jeśli to możliwe, spożywajmy je  na surowo (mają więcej błonnika), ale zawsze w duecie. Płatki owsiane bowiem bardzo chłoną wodę.

Jeśli nie dostarczymy jej w posiłku, wyciągną ją z jelit i "zakleją" nas od środka, powodując zaparcia. Dlatego jedzmy je z jogurtem, kefirem, mlekiem roślinnym lub zwierzęcym.

Płatki owsiane łącz z orzechami, owocami, siemieniem. Unikaj towarzystwa kakao, które osłabia  wchłanianie żelaza.

Na zimno czy na ciepło?

Temperatura niszczy wiele cennych składników, dlatego najlepiej spożywać płatki owsiane na surowo. Jeśli chcesz zrobić z nich domową granolę, zapiekaj je maksymalnie 10 minut. Przy długim pieczeniu w ich zbrązowiałej otoczce może pojawić się rakotwórczy akylamid.

Zobacz również:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas