Płukanki na obolałe gardło

Przynoszą doraźną ulgę – zmniejszają obrzęk śluzówki i łagodzą ból.

Sok z buraka pomoże na bolące gardło
Sok z buraka pomoże na bolące gardło123RF/PICSEL

Gardło należy płukać 3-4 razy dziennie. Roztwór, którego używasz, powinien mieć taką temperaturę jak ciało - gorący może dodatkowo podrażnić błonę śluzową.

Za każdym razem wystarczy 3-4 razy nabrać roztwór w usta - niezależnie od tego, z czego się składa, absolutnie nie wolno go połykać, gdyż w ten sposób znajdujące się w nim drobnoustroje przedostaną się niżej, do oskrzeli. Z tego samego powodu gardło rano należy płukać tuż po przebudzeniu, nim sięgniesz po picie czy jedzenie, by pozbyć się wirusów lub bakterii, które namnożyły się w nocy. 

Sól i soda

Sól działa przeciwbakteryjnie, lekko nawilża śluzówkę, a także rozrzedza wydzielinę. Pół łyżeczki soli (nie więcej, bo mocniejszy roztwór może podrażnić gardło) rozpuść w połowie szklanki ciepłej wody. 

Soda oczyszczona łagodzi obrzęk śluzówki i działa przeciwzapalnie. Łyżeczkę sody rozpuść w szklance wody.

Imbir, kurkuma

Imbir i kurkuma wykazują silne właściwości odkażające. Do szklanki przegotowanej wody dodaj kawałek korzenia imbiru albo sproszkowaną kurkumę. Możesz dołożyć łyżeczkę prawdziwego miodu, goździki, cynamon i wlać sok z cytryny.

Zioła

Rumianek, szałwia, tymianek, prawoślaz, lipa i podbiał działają przeciwzapalnie i odkażająco, łagodzą też obrzęk śluzówki. Przygotuj wywar z jednego z nich - łyżeczkę ziół zalej wrzątkiem, zostaw na kwadrans pod przykryciem, odcedź. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wypłucz gardło. Możesz też łączyć ze sobą zioła, np. dać po pół łyżeczki szałwii i rumianku na szklankę ciepłej wody.

Sok z buraka

Burak wykazuje działanie wykrztuśne. Zetrzyj na tarce dwa duże warzywa, a potem dodaj do uzyskanej pulpy łyżeczkę octu winnego. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, a po ich upływie przecedź, żeby uzyskać klarowny sok.

Z propolisem

Jeśli nie jesteś uczulona na produkty pszczele, do wcześniej przygotowanego naparu z szałwii dodaj 10 kropli propolisu, płaską łyżeczkę octu jabłkowego oraz pół łyżeczki soli kuchennej. Dokładnie wymieszaj, a potem wypłucz gardło tą miksturą.

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas