Po co nam magnez?
Dba o nasze zdrowie i kondycję psychiczną.
"Masz za mało magnezu" - to częsta diagnoza najbliższych, gdy skarżymy się na rozmaite dolegliwości. Co ciekawe, w 90 procentach jest to diagnoza trafna. Magnez spełnia bowiem w naszym organizmie bardzo wiele funkcji:
- wpływa na pracę komórek nerwowych - odpowiada za wydajność pracy mózgu, pamięć, procesy myślowe
- przyczynia się do sprawnego działania układu naczyniowo-sercowego - dzięki niemu prawidłowo pracuje mięsień sercowy
- obniża poziom cholesterolu we krwi - chroniąc serce i naczynia krwionośne przed uszkodzeniami
- razem z wapniem i witaminą
- buduje kości i zęby (zapobiega osteoporozie)
- poprawia odporność
- wspomaga leczenie chorób oskrzeli i płuc (rozszerza drogi oddechowe)
- chroni przed ołowiem czy rtęcią często obecnymi w owocach i warzywach
- reguluje pracę tarczycy
- poprawia trawienie
- hamuje powstawanie kamieni w nerkach.
Czy masz go dość?
Dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi 420 mg dla mężczyzn i 360 mg dla kobiet. Jednak ze względu na jego niską przyswajalność, wiele z nas w istocie ma niedobory tego pierwiastka.
Odpowiedz na poniższe pytania i dowiedz się, jak wygląda twoja sytuacja:
- Czy masz kurcze łydek lub innych mięśni?
- Czy drżą ci powieki?
- Czy odczuwasz częste swędzenie albo mrowienie kończyn?
- Czy zażywasz często środki odwadniające (np. na nadciśnienie)?
- Czy cierpisz na migreny?
- Czy jesteś po 60.?
- Czy pijesz kawę lub alkohol (więcej niż 2 kawy dziennie lub więcej niż 1 szklankę piwa, kieliszek wina)?
- Czy jesteś narażona na silny/długotrwały stres?
- Czy łatwo stajesz się drażliwa/niespokojna?
- Czy masz kłopoty z koncentracją?
- Czy podczas wysiłku bardzo się pocisz?
- Czy chorujesz na cukrzycę?
Każda odpowiedź "tak" to 1 punkt. Im więcej punktów zdobyłaś, tym większe prawdopodobieństwo, że cierpisz na deficyt magnezu w organizmie.
Gdzie go szukać
Ważnym źródłem magnezu są zielone warzywa - jarmuż, sałaty, natka pietruszki, botwinka, szczaw.
Dużą dawkę tego pierwiastka możemy dostarczyć organizmowi, spożywając orzechy, migdały, nasiona, kasze, a także wypieki z mąki z pełnego przemiału.
Sporo magnezu można też wypić - pod warunkiem, że wybierzesz wodę mineralną bogatą w minerały (powinna zawierać minimum 50 mg tego pierwiastka w litrze).
Jak poprawić przyswajanie
- owoce i warzywa staraj się spożywać surowe - gotowanie powoduje, że tracą nawet do 70 proc. magnezu;
- pierwiastek jest dobrze wchłaniany z białkiem zwierzęcym oraz w środowisku kwaśnym, dlatego np. kaszę gryczaną spożywaj z gulaszem;
- wchłanianie magnezu utrudnia: spożywanie alkoholu, soków owocowych, preparatów odwadniających, nasyconych kwasów tłuszczowych.