Podkręć swój metabolizm

Zaparcia to problem znany niemal każdemu. Ale nie wszyscy wiedzą, że nie tylko zły sposób odżywiania się za tym kryje. To również nasz styl życia przyczynia się do tego, że jelita stają się leniwe.

Zetrzyj buraka, dodaj łyżkę oleju, szczyptę soli i kminku. Jedz na czczo. Tak przyrządzony jest świetny na zaparcia.
Zetrzyj buraka, dodaj łyżkę oleju, szczyptę soli i kminku. Jedz na czczo. Tak przyrządzony jest świetny na zaparcia.123RF/PICSEL

Choć to wstydliwy problem, nie można go lekceważyć. Im dłużej dokuczają nam zaparcia, tym bardziej zwiększa się ryzyko powstawania wielu chorób. Dlatego jeśli takie stany zdarzają ci się zbyt często i towarzyszą im bóle oraz wzdęcia, warto skonsultować ich przyczynę z lekarzem.

Powodem zaparć mogą być też depresja, stres i choroby tarczycy - towarzyszą one niedoczynności tarczycy, przy nadczynności pojawiają się natomiast biegunki. W młodym wieku przyczyną zaparć najczęściej jest zespół jelita drażliwego. Zanim jednak zaczniesz doszukiwać się chorób, trzeba zacząć od zmiany nawyków żywieniowych i zadbać o więcej ruchu na co dzień. A ponieważ już niedługo święta i niejedna osoba może mieć z tym kłopoty, pamiętajmy, aby od czasu do czasu wstać od stołu i wybrać się na półgodzinny spacer.

Za mało wody, kochani

Najczęstszą przyczyną zaparć jest to, że wypijamy za mało wody. A wystarczy pić 2-2,5 litra płynów dziennie. Najlepiej pracę jelit poprawia wysokozmineralizowana woda. Ale można też do niej dodać plaster cytryny lub kawałek imbiru, który pomaga na wzdęcia. Dobre też będą soki owocowe i warzywne. Poza tym trzeba jeść więcej pokarmów bogatych w błonnik (zielone warzywa, rośliny strączkowe, nasiona, pieczywo pełnoziarniste), a ograniczyć spożywanie białego ryżu i ziemniaków. No i nie wolno się przejadać.

Zmień dietę

Lubisz słodycze, smażone potrawy i tłuste mięsa? Chętnie sięgasz po czekoladę, a w Twoim menu rządzą produkty wysokoprzetworzone z małą ilością błonnika? Właśnie dlatego dokuczają Ci zaparcia.

Pamiętaj!

Herbatki przeczyszczające nie są dobrym rozwiązaniem w walce z zaparciami, zwłaszcza jeśli chcesz je stosować przez długi czas. Czym innym jest korzystanie z nich sporadycznie. Wypijane zbyt często rozleniwiają jelita i te przestają samodzielnie pracować. A wtedy wspomagasz się coraz częściej środkami przeczyszczającymi i błędne koło się zamyka.

Śliwki. Na zaparcia najlepsze są suszone śliwki. 100 g zawiera aż 10 g błonnika. Jednak nie przesadzaj z nimi, bo mają też dużo kalorii

Siemię lniane. Łyżkę siemienia zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 3 godziny. Dopiero po tym czasie je wypij, i to najlepiej wieczorem.

Buraki. Bóle brzucha, nudności, wzdęcia, zaparcia... Zetrzyj buraka, dodaj łyżkę oleju, szczyptę soli i kminku. Jedz na czczo.

Kasza. Zwłaszcza gryczana zawiera dużo błonnika. Ale znajdziesz go też w brązowym ryżu, płatkach owsianych i otrębach.

Olej lniany. Cudownie wpływa na cały układ pokarmowy człowieka. Poza tym działa rozkurczowo i żółciopędnie. Pij go na czczo: 1-2 łyżki.

Kapusta kiszona. Oprócz błonnika zawiera żywe kultury bakterii. Możesz ją jeść, ale jeszcze lepiej działa sok pity na czczo.

Jabłka. Regulują perystaltykę jelit i są dostępne przez cały rok. Jedz 1-2 dziennie ze skórką, pij sok. Gotowane - hamują biegunkę.

IK

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas