Polskie truskawki. Na co pomagają?
Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Najlepiej jeść na czczo. Będzie to najlepszy prezent dla organizmu na początek dnia.
Poprawiają odporność
Dzieje się tak za sprawą ogromnej dawki witaminy C. Truskawki mają jej więcej niż cytryna czy grejpfrut. Szklanka truskawek (150 g) zawiera 70 mg tej witaminy, co całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie.
Służą cukrzykom
Korzystnie wpływają na pracę trzustki. Zawierają bowiem mangan, który kontroluje produkcję i wydzielanie insuliny. Po zjedzeniu truskawek poziom cukru we krwi nie rośnie.
Walczą z anemią
Zawierają sporo żelaza oraz kwasu foliowego, czyli składniki, które korzystnie działają na produkcję czerwonych krwinek. Ważne! Witamina C dodatkowo ułatwia ich wchłanianie.
Zapobiegają nowotworom
Dzieje się tak dzięki zawartości dużej liczby antyoksydantów, które chronią przed szybkim starzeniem się tkanek i skóry. Zapobiegają także nasilaniu się stanów zapalnych w organizmie. Hamują namnażanie się nieprawidłowych komórek. Badania potwierdzają, że utrudniają one wzrost i rozsiewanie się guzów.
Usprawniają trawienie
Zawarty w nich mangan pomaga spalać tłuszcze i chroni przed wzdęciami. Z kolei obecność błonnika niweluje zaparcia oraz dba o pożyteczną florę bakteryjną w jelicie grubym. Dzięki niej organizm produkuje więcej serotoniny - hormonu odpowiadającego za dobry nastrój.