Poskrom swój cholesterol
Bez cholesterolu nasz organizm nie może normalnie funkcjonować.
Substancja ta bierze bowiem udział w tworzeniu hormonów i kwasów żółciowych. Jednak gdy mamy cholesterolu za dużo, staje się on naszym wrogiem. Odkłada się w naczyniach krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych. Zapycha je, utrudniając przepływ krwi.
Trzymaj go w ryzach
Ludzka wątroba wytwarza 1-2 g cholesterolu na dobę. Pozostałą część dostarczamy sobie w pożywieniu, stosując niewłaściwą dietę. Dlatego to głównie od nas zależy, czy stężenie cholesterolu w naszym organizmie przekroczy dozwolone normy.
Zazwyczaj najwyższy poziom cholesterolu mamy zimą, kiedy mniej się ruszamy i mamy apetyt na wysokokaloryczne, tłuste potrawy. Dlatego zwłaszcza teraz warto sięgnąć po naturalnych sprzymierzeńców w walce z cholesterolem.
Awokado
Pogromcą cholesterolu jest niacyna czyli witamina B3. Obniża poziom złego cholesterolu nawet o 20-30 proc. Znajdziesz ją w awokado, orzeszkach ziemnych, wątróbce, chudym mięsie i rybach oraz ziołach: pokrzywie, mięcie, liściach maliny. Działanie niacyny wzmacnia chrom (jajka, jabłka, brokuły).
Czosnek
Zawarta w nim allicyna wiąże cholesterol, przez co ułatwia jego wydalanie. Zrób napój czosnkowy. Obierz i posiekaj 25 ząbków, zalej sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn oraz litrem przegotowanej zimnej wody. Trzymaj pod przykryciem. Po trzech dniach pij dwa razy dziennie po kieliszku (25 ml).
Imbir
Korzeń imbiru pokrój w plasterki. Dorzuć dwa kawałeczki do herbaty pod koniec parzenia. Utarty kawałek imbiru wielkości średniej fasoli dodawaj do niegorących
potraw. Zjadaj taką porcję przynajmniej raz dziennie. Imbir obniża też ciśnienie.
Miód i zioła
Połącz po łyżeczce ziela poziomki, liści pokrzywy, melisy, korzenia mniszka i rozdrobnionych nasion głogu. 20 g mieszanki zalej litrem wrzącej wody. Ogrzewaj 5 min. Pozostaw pod przykryciem na godzinę. Przecedź, dodaj łyżkę miodu. Pij po pół szklanki przed każdym posiłkiem.
Świat i Ludzie 5/2011