Prawda o cholesterolu

​Jest nam niezbędny, bo chroni włókna nerwowe. Dopiero, gdy jest go zbyt dużo, zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca, nadciśnienia, udaru lub dusznicy bolesnej.

Podstawową czynnością zmierzającą do obniżenia cholesterolu jest radykalna zmiana diety
Podstawową czynnością zmierzającą do obniżenia cholesterolu jest radykalna zmiana diety123RF/PICSEL

Połowa cholesterolu pochodzi z pokarmów (znajduje się przede wszystkim w mięsie oraz nabiale), a drugie pół z biosyntezy w wątrobie. Jego stężenie w organizmie ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Ryzyko powstania chorób układu sercowo-naczyniowego zależy od tego, czy ma dużą gęstość (HDL), czy małą (LDL).

Ten pierwszy jest nazywany "dobrym" cholesterolem, zaś drugi "złym". Im wyższe stężenie HDL, tym lepiej. Nadmiar LDL daje o sobie znać - jeżeli jesz dużo i tłusto, masz nadwagę, bolą cię łydki, często kręci ci się w głowie albo żyjesz w stresie - możesz mieć go za dużo.

Poziom cholesterolu mierzy się podczas badania krwi. Po raz pierwszy należy to zrobić już w 20. roku życia, a potem co 3-4 lata, o ile utrzymuje się on w normie. Osobom starszym i kobietom w okresie menopauzy zaleca się wykonywanie takiego badania raz w roku.

Jeżeli więc masz go więcej niż 200 mg w 100 ml osocza, musisz go obniżyć (pamiętaj jednak, że poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL może wzrastać wraz z wiekiem). Jak to zrobić? Przede wszystkim zmienić dietę. Musisz też zmniejszyć wagę, rzucić palenie i ograniczyć alkohol. Jeżeli to nie pomoże, konieczne będą leki.

Co jeść
Cholesterol obniżysz, spożywając warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo. Nie jedz podrobów, jaj, masła, śmietany, serów.

Za dużo!
Wysokie stężenie LDL powoduje zmniejszenie lub całkowite zamknięcie światła tętnicy. Konsekwencją jest miażdżyca.

Więcej w serwisie:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas