Prawdy i mity o glutenie
Najważniejsze informacje, które powinnaś znać.
PRAWDA
Osoby cierpiące na nadwrażliwość lub alergię na to białko występujące w zbożach, najczęściej skarżą się na wysypki skórne, biegunki, wzdęcia, bóle brzucha i głowy.
MIT
Przejście na dietę bezglutenową to tylko kwestia wyeliminowania pieczywa, makaronu i innych składników mącznych. Niestety, nie - gluten może występować w składzie bardzo różnych produktów. Producenci żywności często zagęszczają mąką np. konserwy, ser. Najbezpieczniej sięgać po produkty oznaczone jako bezglutenowe. Logo takiej żywności to przekreślony kłos.
PRAWDA
Testy skórne i badania krwi nie dają jednoznacznej diagnozy, czy występuje alergia na gluten. Żeby stwierdzić nietolerancję tego białka, należy po prostu czasowo wyłączyć z diety produkty zawierające gluten. To najlepsza metoda diagnozowana: jeśli nastąpi poprawa - sprawa jest jasna.
MIT
Nietolerancja glutenu zawsze ma podłoże genetyczne. To mit! Może być też wynikiem zbyt częstego stosowania niektórych antybiotyków oraz leków przeciwzapalnych.