Prawdy i mity o glutenie

Najważniejsze informacje, które powinnaś znać.

Najlepsza próba? Odstawienie pieczywa
Najlepsza próba? Odstawienie pieczywa123RF/PICSEL

PRAWDA

Osoby cierpiące na nadwrażliwość lub alergię na to białko występujące w zbożach, najczęściej skarżą się na wysypki skórne, biegunki, wzdęcia, bóle brzucha i głowy.

MIT

Przejście na dietę bezglutenową to tylko kwestia wyeliminowania pieczywa, makaronu i innych składników mącznych. Niestety, nie - gluten może występować w składzie bardzo różnych produktów. Producenci żywności często zagęszczają mąką np. konserwy, ser. Najbezpieczniej sięgać po produkty oznaczone jako bezglutenowe. Logo takiej żywności to przekreślony kłos.

PRAWDA

Testy skórne i badania krwi nie dają jednoznacznej diagnozy, czy występuje alergia na gluten. Żeby stwierdzić nietolerancję tego białka, należy po prostu czasowo wyłączyć z diety produkty zawierające gluten. To najlepsza metoda diagnozowana: jeśli nastąpi poprawa - sprawa jest jasna.

MIT

Nietolerancja glutenu zawsze ma podłoże genetyczne. To mit! Może być też wynikiem zbyt częstego stosowania niektórych antybiotyków oraz leków przeciwzapalnych.

Prosty chleb na zakwasieInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas