Problemy z trawieniem? To możne być śledziona
Potrawy powinny być lekkostrawne. Niewskazane są ciasta, kremy, sosy, tłuste wędliny, dania smażone i ciężkostrawne produkty - gruboziarniste pieczywo, kasze, cebula, fasola czy warzywa kapustne.
Należy jeść częściej, ale mniej - dużo warzyw i lekkich sałatek. Zup nie wolno zabielać ani zagęszczać zasmażkami. Zalecany jest nietłusty nabiał i odrobina olejów z pierwszego tłoczenia (łyżka dziennie). Warto zrezygnować z ostrych przypraw i alkoholu.
Śniadanie
Twaróg z pomidorami i bazylią, bułka z masłem, wędlina drobiowa, kawa lub sałatka z ryżu, pieczonego dorsza, ogórka kiszonego, kukurydzy, koperku, herbata.
Drugie śniadanie
Sałata z ogórkiem, papryką, oliwą, biały chleb, herbata lub płatki kukurydziane z mlekiem, woda.
Obiad
Rosół z makaronem, kluski śląskie, potrawka z kurczaka, gotowana marchewka, kompot jabłkowy albo zupa z karczocha, risotto z cukinią, woda.
Podwieczorek
Jogurt z bananem, truskawkami i cynamonem, zielona herbata lub pięć biszkoptów i dwa suchary niesłodzone, kompot owocowy.
Kolacja
Makaron pszenny z mięsem indyczym, woda z limonką lub kasza jaglana z tuńczykiem, rukolą i pomidorkami cherry, herbata.
Zobacz także: