Próchnica niszczy organizm
Cierpisz na przewlekłe bóle głowy, alergie, kłopoty z oddychaniem czy krążeniem? Idź na kontrolę do dentysty.

123RF/PICSEL
Próchnica niszczy organizm
Cierpisz na przewlekłe bóle głowy, alergie, kłopoty z oddychaniem czy krążeniem? Idź na kontrolę do dentysty.

Spożywaj co dzień co najmniej 2 łyżki konfitury z dzikiej róży – skutecznie wspomaga odporność. Wprowadź do diety olej z wiesiołka. Wystarczą 2 łyżki na dobę, by organizm otrzymał właściwą ilość kwasów tłuszczowych pomocnych w zwalczaniu stanów zapalnych. Nie zapominaj o kiszonkach. Zawarte w nich bakterie probiotyczne podnoszą ochronę organizmu. 123RF/PICSEL

Polub kongijską kawę robustę. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Zapobiega przyleganiu bakterii do zębów, a więc i rozwojowi próchnicy. Wspomaga też reminalizację szkliwa. Co dzień wypijaj jej 2 filiżanki (bez mleka). Wzbogać dietę w jagody i borówki – to źródło antocyjanów, tokoferoli i karotenoidów, czyli związków roślinnych, które zapobiegają tworzeniu się płytki nazębnej i wzmacniają oraz odżywiają dziąsła. Przynajmniej dwa razy na dobę (a najlepiej pół godziny po każdym posiłku) dokładnie szczotkuj zęby przez 2-3 minuty. Możesz dodawać do pasty 2 krople olejku manuka, herbacianego lub goździkowego o działaniu bakteriobójczym. 123RF/PICSEL

Wzmacnianie odporności Próchnica jest zaraźliwa. Można jej się łatwo nabawić, np. przez pocałunki, korzystanie z tych samych sztućców czy szklanek. Aby wspomóc organizm w walce z zakażeniem, zadbaj o układ odpornościowy. Jedz np. prozdrowotne pesto: zmiksuj pęczek natki pietruszki, kilkanaście orzeszków piniowych i łyżkę oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Dopraw solą i pieprzem. Używaj pasty do makaronu, kanapek albo pieczonego mięsa czy ryb. Pesto zawiera witaminy i minerały, które stymulują układ immunologiczny. 123RF/PICSEL

Jedz rodzynki – co dzień garść. Zawierają kwas oleanolowy, który ma działanie przeciwzapalne i zabija większość mikrobów w ustach. Pij kakao na wodzie i bez cukru. To bogactwo polifenoli – antyoksydantów, które niszczą próchnicę. Do słodzenia zamiast białego cukru używaj brzozowego – ksylitolu. Odkwasza jamę ustną, chroniąc szkliwo przed rozmiękczaniem, a tym samym przed atakiem próchnicy. Przywraca też prawidłowe pH śliny, dzięki czemu hamuje rozmnażanie bakterii. 123RF/PICSEL

Nie podjadaj słodkich przekąsek między posiłkami (krówek, batonów, czekolady, słodkich napojów) – przyklejają się do zębów, tworząc idealne środowisko dla rozwoju bakterii próchniczych. Zamiast nich chrup marchewki czy seler naciowy, co w naturalny sposób usunie osad i płytkę nazębną. Codziennie sięgaj po żółty ser lub nabiał fermentowany. Zawierają wapń, który wzmacnia szkliwo i chroni przed atakiem próchniczych drobnoustrojów. 123RF/PICSEL

Bakterie próchnicze i inne chorobotwórcze drobnoustroje atakujące zęby oraz jamę ustną mogą przedostać się w głąb organizmu i sprowokować rozwój wielu chorób ogólnoustrojowych, np. zapalenie zatok, jajników, nerek, a nawet nerwu twarzy. Są zdolne przyczynić się do schorzeń układu ruchu, krążenia i serca (np. zapalenie wsierdzia lub osierdzia) oraz kłopotów z trzustką. Potrafią też doprowadzić do rozwoju cukrzycy czy zaostrzyć objawy alergii. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie w zdrowiu zębów, przyzębia i całej jamy ustnej. Ubytki spowodowane próchnicą może wyleczyć tylko stomatolog, a zakażenie tkanek wewnątrz ust niekiedy wymaga antybiotykoterapii. Jednak zapobieganie chorobom i właściwa higiena leżą po Twojej stronie. Skorzystaj z naturalnych sposobów. 123RF/PICSEL