Próchnica niszczy organizm

Cierpisz na przewlekłe bóle głowy, alergie, kłopoty z oddychaniem czy krążeniem? Idź na kontrolę do dentysty.

article cover
123RF/PICSEL

Próchnica niszczy organizm

Spożywaj co dzień co najmniej 2 łyżki konfitury z dzikiej róży – skutecznie wspomaga odporność. Wprowadź do diety olej z wiesiołka. Wystarczą 2 łyżki na dobę, by organizm otrzymał właściwą ilość kwasów tłuszczowych pomocnych w zwalczaniu stanów zapalnych. Nie zapominaj o kiszonkach. Zawarte w nich bakterie probiotyczne podnoszą ochronę organizmu.
Polub kongijską kawę robustę. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Zapobiega przyleganiu bakterii do zębów, a więc i rozwojowi próchnicy. Wspomaga też reminalizację szkliwa. Co dzień wypijaj jej 2 filiżanki (bez mleka).

Wzbogać dietę w jagody i borówki – to źródło antocyjanów, tokoferoli i karotenoidów, czyli związków roślinnych, które zapobiegają tworzeniu się płytki nazębnej i wzmacniają oraz odżywiają dziąsła. Przynajmniej dwa razy na dobę
(a najlepiej pół godziny po każdym posiłku) dokładnie szczotkuj zęby przez 2-3 minuty. Możesz dodawać do pasty 2 krople olejku manuka, herbacianego lub goździkowego o działaniu bakteriobójczym.
Wzmacnianie odporności

Próchnica jest zaraźliwa. Można jej się łatwo nabawić, np. przez pocałunki, korzystanie z tych samych sztućców czy szklanek. Aby wspomóc organizm w walce z zakażeniem, zadbaj o układ odpornościowy. Jedz np. prozdrowotne pesto: zmiksuj pęczek natki pietruszki, kilkanaście orzeszków piniowych i łyżkę oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Dopraw solą i pieprzem. Używaj pasty do makaronu, kanapek albo pieczonego mięsa czy ryb. Pesto zawiera witaminy i minerały, które stymulują układ immunologiczny.
Jedz rodzynki – co dzień garść. Zawierają kwas oleanolowy, który ma działanie przeciwzapalne i zabija większość mikrobów w ustach. Pij kakao na wodzie i bez cukru. To bogactwo polifenoli – antyoksydantów, które niszczą próchnicę.

Do słodzenia zamiast białego cukru używaj brzozowego – ksylitolu. Odkwasza jamę ustną, chroniąc szkliwo przed rozmiękczaniem, a tym samym przed atakiem próchnicy. Przywraca też prawidłowe pH śliny, dzięki czemu hamuje rozmnażanie bakterii.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas