Produkty antyrakowe
Sprawdź, które działają najsilniej.
Naukowcy nie pozostawiają wątpliwości - podstawą profilaktyki antyrakowej jest dobrze zbilansowana dieta.
Musi zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Ryzyko wystąpienia raka zmniejszają głównie warzywa i owoce, ponieważ zawierają znaczne ilości witamin A, C, E, błonnika pokarmowego i barwników roślinnych - karotenoidów, takich jak betakaroten, likopen i katechiny.
Są to tzw. antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze. Substancje te usuwają z organizmu wolne rodniki, uszkadzające materiał genetyczny i sprzyjające tworzeniu się komórek nowotworowych.
Szafran indyjski
Kłącze i korzeń szafranu indyjskiego zawiera kurkuminę, substancję o działaniu przeciwzapalnym. Uzyskujemy z niego przyprawę - kurkumę. Naukowcom udało się wykazać, że kurkumina unieszkodliwia substancje kancerogenne, tj. sprzyjające rakowi, blokuje namnażanie wielu typów komórek nowotworowych.
Ważne! Kurkumina wspomaga działanie leków chemioterapeutycznych. Przyprawa kurkuma działa skuteczniej w połączeniu z pieprzem i zieloną herbatą. Sproszkowaną kurkumą zabarwiajmy ryż i makaron. Jej szczypta dodana do ciasta drożdżowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Przyprawiajmy nią sosy, potrawy z drobiu, zupy, omlety i jajecznicę. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi.
Soja
Może uchronić przed rakiem piersi i prostaty. Zawiera duże ilości ochronnych fitoestrogenów. Fitoestrogeny mają działanie podobne do żeńskiego hormonu - estrogenu. Szczególnie istotne w antyrakowym działaniu soi są izoflawonoidy - genisteina i daidzeina. Związki te zmniejszają ryzyko niekontrolowanego, typowego dla raka podziału komórek. Istotne znaczenie ma genisteina, która hamuje aktywność enzymów koniecznych do podziału komórek.
Soja to bardzo ważny produkt w diecie antyrakowej! Możemy ją jeść w postaci sera tofu lub pić mleko sojowe. Dobrze smakuje też soja, przygotowana podobnie jak fasolka po bretońsku lub kapusta z grochem.
Czosnek
Za sprawą obecnych w nim związków siarki ma silne działanie antynowotworowe. Najważniejsza w czosnku jest allina, która pod wpływem rozcierania przekształca się w bakteriobójczą allicynę, a ta prawie natychmiast przechodzi w związki siarki. Allicyna chroni przed rakiem, ale zwalcza też infekcje, wspomaga odporność, obniża poziom złego cholesterolu LDL, obniża ciśnienie krwi. Jest naturalnym antybiotykiem oraz niszczy pasożyty jelitowe.
Ważne! Cząsteczki o działaniu antynowotworowym uwalniane są z czosnku podczas jego mechanicznego rozdrabniania. Warto pamiętać, że świeżo zgnieciony czosnek jest zdecydowanie najlepszym źródłem związków o charakterze przeciwrakowym. Spożywanie 2 niewielkich ząbków dziennie zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej. Działanie podobne do czosnku mają także: cebula, szczypior, szalotka oraz por.
Zielona herbata
W diecie antyrakowej na uwagę zasługują także wyjątkowe właściwości zielonej herbaty. Substancje, które wychwytują wolne rodniki w zielonej herbacie, to katechiny. Hamują wzrost komórek nowotworowych, a nawet prowadzą do ich samozniszczenia. Zdaniem naukowców powstrzymują też tworzenie się nowych naczyń włosowatych, zaopatrujących komórki nowotworowe w tlen i cukier. Zmniejsza to ryzyko przerzutów.
Podczas herbacianych testów wykazano pozytywny wpływ zielonej herbaty u chorych na białaczkę, chłoniaka, raka skóry i żołądka.
Granat
Antyoksydacyjne, a więc i antynowotworowe działanie soku z granatu jest 4 razy silniejsze niż czerwonego wina czy zielonej herbaty. Granaty ciekawie smakują dodane do sałatki, ale najkorzystniejsze efekty profilaktyczne daje sok z tych owoców. Proces produkcji pozwala bowiem na uwolnienie tanin ze skórki owocu, co zapewnia większą ilość antyoksydantów.
Wiele badań wykazuje, że sok z granatu pity codziennie spowalnia wzrost komórek nowotworowych raka prostaty. Wyciągi z granatowca mają również korzystne działanie w przypadku raka okrężnicy, płuca i hormonozależnych nowotworów piersi.
Jagody goji
To jedne z najzdrowszych owoców i ważny składnik diety antyrakowej. Suszone, kupimy w sklepach ze zdrową żywnością.Powody, dla których warto sięgać po suszone jagody goji: ochrona przed nowotworami, wzmocnienie odporności, spowolnienie procesów starzenia się, poprawa wzroku i działanie antystresowe.
Jagody goji to bardzo silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i chronią DNA przed atakami wolnych rodników. Naukowcy twierdzą, że owoce te zawierają wielocukier, związek, który blokuje rozwój komórek nowotworowych, m.in. raka prostaty, okrężnicy, żołądka, piersi i wątroby.