Produkty antyrakowe

Sprawdź, które działają najsilniej.

Jagody goji
Jagody goji123RF/PICSEL

Naukowcy nie pozostawiają wątpliwości - podstawą profilaktyki antyrakowej jest dobrze zbilansowana dieta.

Musi zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Ryzyko wystąpienia raka zmniejszają głównie warzywa i owoce, ponieważ zawierają znaczne ilości witamin A, C, E, błonnika pokarmowego i barwników roślinnych - karotenoidów, takich jak betakaroten, likopen i katechiny.

Są to tzw. antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze. Substancje te usuwają z organizmu wolne rodniki, uszkadzające materiał genetyczny i sprzyjające tworzeniu się komórek nowotworowych.

Szafran indyjski

Naukowcom udało się wykazać, że kurkumina unieszkodliwia substancje kancerogenne, tj. sprzyjające rakowi
Naukowcom udało się wykazać, że kurkumina unieszkodliwia substancje kancerogenne, tj. sprzyjające rakowi123RF/PICSEL

Kłącze i korzeń szafranu indyjskiego zawiera kurkuminę, substancję o działaniu przeciwzapalnym. Uzyskujemy z niego przyprawę - kurkumę. Naukowcom udało się wykazać, że kurkumina unieszkodliwia substancje kancerogenne, tj. sprzyjające rakowi, blokuje namnażanie wielu typów komórek nowotworowych.

Ważne! Kurkumina wspomaga działanie leków chemioterapeutycznych. Przyprawa kurkuma działa skuteczniej w połączeniu z pieprzem i zieloną herbatą. Sproszkowaną kurkumą zabarwiajmy ryż i makaron. Jej szczypta dodana do ciasta drożdżowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Przyprawiajmy nią sosy, potrawy z drobiu, zupy, omlety i jajecznicę. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi.

Soja

Soja
Soja123RF/PICSEL

Może uchronić przed rakiem piersi i prostaty. Zawiera duże ilości ochronnych fitoestrogenów. Fitoestrogeny mają działanie podobne do żeńskiego hormonu - estrogenu. Szczególnie istotne w antyrakowym działaniu soi są izoflawonoidy - genisteina i daidzeina. Związki te zmniejszają ryzyko niekontrolowanego, typowego dla raka podziału komórek. Istotne znaczenie ma genisteina, która hamuje aktywność enzymów koniecznych do podziału komórek.

Soja to bardzo ważny produkt w diecie antyrakowej! Możemy ją jeść w postaci sera tofu lub pić mleko sojowe. Dobrze smakuje też soja, przygotowana podobnie jak fasolka po bretońsku lub kapusta z grochem.

Czosnek

Czosnek
Czosnek123RF/PICSEL

Za sprawą obecnych w nim związków siarki ma silne działanie antynowotworowe. Najważniejsza w czosnku jest allina, która pod wpływem rozcierania przekształca się w bakteriobójczą allicynę, a ta prawie natychmiast przechodzi w związki siarki. Allicyna chroni przed rakiem, ale zwalcza też infekcje, wspomaga odporność, obniża poziom złego cholesterolu LDL, obniża ciśnienie krwi. Jest naturalnym antybiotykiem oraz niszczy pasożyty jelitowe.

Ważne! Cząsteczki o działaniu antynowotworowym uwalniane są z czosnku podczas jego mechanicznego rozdrabniania. Warto pamiętać, że świeżo zgnieciony czosnek jest zdecydowanie najlepszym źródłem związków o charakterze przeciwrakowym. Spożywanie 2 niewielkich ząbków dziennie zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej. Działanie podobne do czosnku mają także: cebula, szczypior, szalotka oraz por.

Zielona herbata

Zielona herbata
Zielona herbata123RF/PICSEL

W diecie antyrakowej na uwagę zasługują także wyjątkowe właściwości zielonej herbaty. Substancje, które wychwytują wolne rodniki w zielonej herbacie, to katechiny. Hamują wzrost komórek nowotworowych, a nawet prowadzą do ich samozniszczenia. Zdaniem naukowców powstrzymują też tworzenie się nowych naczyń włosowatych, zaopatrujących komórki nowotworowe w tlen i cukier. Zmniejsza to ryzyko przerzutów.

Podczas herbacianych testów wykazano pozytywny wpływ zielonej herbaty u chorych na białaczkę, chłoniaka, raka skóry i żołądka.

Granat

Granat
Granat123RF/PICSEL

Antyoksydacyjne, a więc i antynowotworowe działanie soku z granatu jest 4 razy silniejsze niż czerwonego wina czy zielonej herbaty. Granaty ciekawie smakują dodane do sałatki, ale najkorzystniejsze efekty profilaktyczne daje sok z tych owoców. Proces produkcji pozwala bowiem na uwolnienie tanin ze skórki owocu, co zapewnia większą ilość antyoksydantów.

Wiele badań wykazuje, że sok z granatu pity codziennie spowalnia wzrost komórek nowotworowych raka prostaty. Wyciągi z granatowca mają również korzystne działanie w przypadku raka okrężnicy, płuca i hormonozależnych nowotworów piersi.

Jagody goji

Zawierają wielocukier, związek, który blokuje rozwój komórek nowotworowych, m.in. raka prostaty, okrężnicy, żołądka, piersi i wątroby
Zawierają wielocukier, związek, który blokuje rozwój komórek nowotworowych, m.in. raka prostaty, okrężnicy, żołądka, piersi i wątroby123RF/PICSEL


To jedne z najzdrowszych owoców i ważny składnik diety antyrakowej. Suszone, kupimy w sklepach ze zdrową żywnością.Powody, dla których warto sięgać po suszone jagody goji: ochrona przed nowotworami, wzmocnienie odporności, spowolnienie procesów starzenia się, poprawa wzroku i działanie antystresowe. 

Jagody goji to bardzo silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i chronią DNA przed atakami wolnych rodników. Naukowcy twierdzą, że owoce te zawierają wielocukier, związek, który blokuje rozwój komórek nowotworowych, m.in. raka prostaty, okrężnicy, żołądka, piersi i wątroby.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas