Produkty energetyczne. Fakty i mity
Pewne produkty spożywcze zyskały sobie opinie "energetycznych", inne - poprawiających samopoczucie, jeszcze inne - wzmacniających. Czy słusznie za takie uchodzą?
Kawa pomaga się obudzić
Prawda. Kofeina jest substancją pobudzającą system nerwowy, która stymuluje mózg oraz zwiększa czujność i koncentrację.
Istnieje jednak przyzwyczajenie do kofeiny, co może tłumaczyć fakt, że niektórym potrzebne są dwie filiżanki, żeby poczuli się w formie, podczas gdy tych, którzy prawie nigdy nie piją kawy już jedna filiżanka tego napoju wprawia w stan pobudzenia.
Pomarańcza dostarcza energii
Nieprawda. Pomarańcza wprawdzie zawiera witaminę C, która stymuluje system nerwowy, jednak w ilości niewystarczającej, aby mogła być uznana za naturalny środek pobudzający. Ilość witaminy C, jaką zawiera pomarańcza, dostarcza zaledwie połowę zalecanej dawki dziennej. Można więc całkiem spokojnie zjeść jeden taki owoc po kolacji bez obawy, że będzie się miało kłopoty z zaśnięciem.
Makaron sprzyja wysiłkowi
Prawda. Jak wszystkie węglowodany złożone, makaron dostarcza organizmowi energii na dłuższy czas. To pokarm idealny dla sportowców, gdyż pomaga im skumulować energię przed planowanym wysiłkiem.
Cukier przeciwdziała znużeniu
Prawda. Bogaty w łatwo przyswajalne glicydy (cukry proste), cukier daje bodźca organizmowi, błyskawicznie pobudza w przypadku wysiłku mięśniowego.
Jeżeli wyruszamy na wycieczkę czy długi spacer, zabierzmy ze sobą kilka kostek cukru, suszonych owoców lub herbatnik. Pozwolą nam one "naładować baterie". Ale uwaga - cukier w postaci cukierków, ciastek z kremem, napojów gazowanych pobudza pragnienie oraz apetyt. Tak więc w godzinę lub dwie po ich zjedzeniu chce nam się pić i jeść.
Mięso rozwija mięśnie
Nieprawda. Niektórzy sądzą, że mięso sprzyja przyrostowi tkanki mięśniowej. Niesłusznie - mięśnie rozwijają się nie przez jedzenie mięsa, a poprzez ćwiczenia gimnastyczne. Dieta bogata w mięso, lecz nie wspomagana żadnym wysiłkiem fizycznym, nie da nam wspaniałej muskulatury i nie zrobi z nas atlety czy atletki.
Jednakże proteiny zawarte w mięsie, rybach, jak i te w serze pomagają odżywiać mięśnie.
Szpinak daje siłę
Nieprawda. Szpinak wprawdzie zawiera żelazo, ważne w produkcji hemoglobiny - czerwonych krwinek, które dostarczają komórkom tlen. Lecz nie jest on produktem, który zawiera większe ilości tego pierwiastka. Znacznie bogatszym źródłem żelaza jest czerwone mięso oraz suszone warzywa.
Czekolada poprawia samopoczucie
Prawda i nieprawda. Dla wielu osób czekolada jest idealnym lekarstwem na chandrę. Problemem tym zajęli się naukowcy. Nie uzyskali jednak żadnych przekonywujących wyników. Doszli natomiast do przekonania, że zjedzenie czegoś, co się lubi, pomaga organizmowi wytworzyć substancje euforyzujące, takie jak na przykład dopamina czy opioid.
Wiesława Dworzańska