Przerost drożdżaków Candida
Candida albicans to powszechnie występujący wysoce oportunistyczny (czyli wykorzystujący każde osłabienie organizmu jako okazję do ataku) drożdżak zasiedlający przewód pokarmowy, skórę (zwłaszcza stopy), jamę ustną i narządy rozrodcze. Poniżej przedstawiamy fragment książki "Hormony. Jak odzyskać równowagę w 14 dni?" autorstwa doktor Magdaleny Wszelaki, w którym autorka wyjaśnia, jak przerost grzybów w organizmie wpływa na nasze zdrowie.
Obecność szczepów Candida w organizmie ludzkim jest całkowicie typowa, jednak ich nadmiar może skutkować różnymi objawami, począwszy od nadmiernego apetytu na słodycze i problemów trawiennych po mgłę umysłową.
Objawy nadmiernej ilości drożdżaków Candidia
Pamiętaj, że wiele spośród tych objawów może być spowodowanych przez inne schorzenia. Te oznaczone gwiazdką najczęściej są związane z kandydozą.
- Ogólne złe samopoczucie. Łaknienie cukru i alkoholu*, poczucie, że bez deseru posiłek jest niepełny, mgła umysłowa.
- Problemy trawienne. Uczucie oszołomienia po wypiciu kombuchy*, nieustające problemy trawienne (zwłaszcza wzdęcia), wiele nietolerancji pokarmowych, swędzenie odbytu.
- Problemy skórne. Grzybica stóp*, infekcje grzybicze paznokci i skóry, przykry zapach ciała.
- Problemy jamy ustnej. Pleśniawka (biały nalot na języku)*, opuchlizna dolnej wargi, metaliczny posmak w ustach, nieświeży oddech.
- Problemy układu oddechowego. Niedrożność zatok*, uporczywy kaszel, śluz w gardle, chroniczna wydzielina z nozdrzy tylnych, objawy grypopodobne, zapalenie zatok.
- Problemy oka i ucha. Dzwonienie w uszach*, infekcje uszu*, ból oczu, swędzenie oczu, nadwrażliwość na światło, zamglony wzrok.
- Problemy z układem moczowo-płciowym. Nawracające infekcje grzybicze pochwy*, upławy z pochwy*, nawracające infekcje układu moczowego, zapalenie pęcherza moczowego.
- Problemy z masą ciała. Niemożność jej redukcji lub jej niewyjaśniona utrata, zatrzymanie wody w organizmie. Wiele kobiet jest zaskoczonych odkryciem własnej podatności na przerost drożdżaków Candida.
Gdy sugeruję to jako potencjalny problem, mówią: "Ale ja nie jadam aż tak dużo cukru". Wcale nie musisz być uzależniona od cukru, aby mieć kandydozę. Owszem, jest to przypadłość, która może rozwinąć się u kobiet stosujących dietę bogatą w cukry (także te pochodzące z owoców), węglowodany przetworzone (w tym produkty mączne, nawet jeśli są bezglutenowe, takie jak pieczywo czy makarony) oraz alkohol (czyli cukier w płynie, czego wielu z nas sobie nie uświadamia).
Na następnej stronie dowiesz się, jak przeprowadzić samodzielnie test na kandydozę >>>
***Zobacz także***
Jeśli w przeszłości zażywałaś liczne serie antybiotyków albo jeśli przyjmujesz leki zobojętniające kwas, pigułki antykoncepcyjne, hormonalną terapię zastępczą, leki steroidowe lub przeciwzapalne, ryzyko przerostu drożdżaków znacznie się zwiększa. Także dominacja estrogenowa (w tym doustna antykoncepcja) może sprzyjać rozwojowi szczepów Candida. Z drugiej strony jednak Candida może naśladować estrogen (i powodować dominację estrogenową), przyczyniać się do uogólnionego stanu zapalnego i powodować stres trawienny. Tak czy owak są to złe wieści.
Jesteś szczególnie narażona zwłaszcza wtedy, gdy twój układ odpornościowy jest osłabiony; zdrowy i wydolny potrafi sobie poradzić z grzybami Candida, jeśli jednak jesz pokarmy trudne do strawienia (takie jak gluten, nabiał czy jaja) albo przeżywasz stresujący okres w swoim życiu, twój przemęczony układ odpornościowy nie będzie potrafił uporać się z tym drożdżakiem. Pasożyty i metale ciężkie również mogą osłabiać zdolność twojego organizmu do eliminacji Candida.
Test na kandydozę
Kandydoza to owiana złą sławą trudna do zdiagnozowania infekcja drożdżakiem, ponieważ latami potrafi ukrywać się pod postacią wielu różnych schorzeń. Badania w kierunku kandydozy mogą dawać błędne wyniki - często fałszywie ujemne - dlatego tak ważne jest rozpoznanie objawów, zwłaszcza tych oznaczonych gwiazdką na powyższej liście. Twój lekarz może zlecić ci badania przeciwciał IgG, IgA i IgM przeciwko Candida we krwi bądź w kale. Odkryłam jedno badanie, które jest zaskakująco dokładne, a do tego z łatwością można przeprowadzić je w domu. Nazywa się ono testem śliny na obecność grzyba Candida.
Oto jak należy je wykonać:
Nie jedz żadnych produktów nabiałowych na dwa dni przed badaniem. Przed pójściem spać postaw przy łóżku szklankę wody. Po przebudzeniu, zanim czegokolwiek się napijesz, zanim coś zjesz czy umyjesz zęby, przez chwilę nagromadź w ustach nieco śliny, po czym wypluj ją do szklanki. Odczekaj około dwudziestu minut.
Co widzisz? Jeśli twoja ślina wytworzyła "nóżki", stworzyła chmurkę punkcików albo opadła na dno szklanki, możesz mieć kandydozę. Jeśli unosi się na powierzchni bez "nóżek", najprawdopodobniej jej nie masz.
***Zobacz także**