Przyprawiaj dla zdrowia
Choć cynamon, goździki czy anyż kojarzą się głównie ze świętami, warto po nie też sięgać na co dzień, zwłaszcza gdy za oknem zimno i coś nas pobolewa
Nie tylko na trawienie
Goździki. Zawarty w nich eugenol czyni je środkiem przeciwbólowym i odkażającym. Mają również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Na ból zęba i gardła, afty oraz dla odświeżenia oddechu - ssij je jak pastylki na ból gardła. Po 10-15 minutach wypluj. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu i bakterii.
Na infekcje grzybicze - 1 łyżeczkę goździków zalej szklanką wrzątku. Po zaparzeniu pij napar małymi porcjami. Na lepsze trawienie - dodawaj je do pierników, kapusty i mięs. Zwiększają produkcję kwasu solnego, którego zwykle mamy za mało w żołądku.
Gdy chcesz się pozbyć pasożytów - połącz 100 g siemienia i 10 g goździków. Stosuj po 2 łyżki mieszanki do jogurtu naturalnego na pusty żołądek. I tak przez 3 dni. Zrób trzydniową przerwę i powtórz kurację. Korzenne aromaty nie tylko podkreślają smak bożonarodzeniowych potraw. Zapobiegają niestrawności oraz mają działanie przeciwzapalne. Na dodatek doskonale rozgrzewają.
Cynamon cejloński. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Rozgrzewa i chroni nas przed wirusami. Możesz go dodawać do herbatek lub np. zjadać z owsianką na śniadanie.
Kardamon. Hindusi żują go, by mieć świeży oddech po posiłkach. Napar z tej przyprawy oczyszcza także organizm z toksyn. Zalej łyżeczkę zmielonych nasion wrzątkiem i pij pół godziny przed posiłkiem.
Anyż. Zapobiega skutkom przejedzenia i pomaga na kaszel - wspomaga wydzielanie śluzu. 8 g sproszkowanych owoców zalej 1 l wrzątku. Zagotuj. Pij 3 x dziennie po pół szklanki.
Zobacz także: