Przyprawy, które przyspieszają odchudzanie

Przyprawy mają wiele zalet. Po pierwsze nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat, ale jest coś jeszcze. Odpowiednio dobrane i wykorzystane w kuchni przyspieszają przemianę materii, pobudzają metabolizm i pomagają spalić nadmiar kalorii.

123RF/PICSEL

Przyprawy, które przyspieszają odchudzanie

Kminek 

Może zapobiegać zapaleniu płuc. Poza tym zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych. 

Pasuje do dań z kapusty, do mięs oraz do ryb.

Olej kminkowy przynosi ulgę niemowlakom, których dręczy kolka.

U dorosłych poprawia perystaltykę jelit.
Majeranek

Idealnie zastępuje sól. Przyspiesza przemianę materii, zapobiega wzdęciom. 

Używa się go do wszelkich dań mięsnych i do roślin strączkowych.
Bazylia

Wspomaga trawienie tłuszczu i białek. Nadaje się szczególnie do sałatek.

Uprawiana jest niemal na całym świecie. Występuje w 150 odmianach. 

To prowansalskie zioło poprawia trawienie i pracę jelit. 

Jest doskonałym antidotum na wzdęcia.
Kolendra 

Chroni przed chorobami nowotworowymi. Działa moczopędnie i polepsza trawienie. 

Stosuje się ją głównie do potraw kuchni orientalnej. Można dodawać do zup, sałatek, sosów.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas