Recepta na długowieczność

Kto chce być wiecznie młody i piękny, powinien jeść dużo owoców i warzyw, ale w odpowiednim połączeniu. Ustalili to dietetycy z Chin. Zapewniają, że najzdrowsze są czereśnie, granaty, marchew, oliwki, ogórek, winogrona, morele oraz grejpfruty.

Czereśnie mają dużo witaminy C
Czereśnie mają dużo witaminy C123RF/PICSEL

To szczęśliwa "ósemka" (w Państwie Środka "8" to liczba szczęśliwa), która gwarantuje dobrą formę na starość. Ale uwaga! Te produkty nie mogą nam zastępować podstawowych dań. Cel osiągniemy tylko, jeśli będziemy je jeść po głównym posiłku.

1. Czereśnie powstrzymują starzenie się organizmu oraz mają dużo witaminy C. Sok z tych owoców nadaje naszej skórze jędrność.

2. Granaty regulują ciśnienie krwi. W ich soku jest ponadto kwas elagowy. Eksperci uważają go za silnie działającą substancję antyrakową - wspiera ona układ immunologiczny i chroni przed działaniem promieni UV.

3. Z kolei marchew ma dużo pektyny, która pomaga skórze wydalać toksyny. A beta-karoten to naturalny antyutleniacz. Zapobiega też odkładaniu się w organizmie melaniny. Poza tym jest w niej też dużo witaminy E, która dobrze działa na skórę.

4. Sporo antyutleniaczy mają też oliwki.

5. Natomiast w ogórkach jest dużo składników odżywczych i działają odświeżająco i łagodząco.

6. Winogrona mają bardzo dużo polifenoli, które są silnymi antyutleniaczami. Pomagają też w opóźnianiu starzenia się komórek.

7. Morele są zaś bogate w witaminę E i C, a one nadają skórze jędrność i gładkość. W chińskiej kuchni morele są często łączone z mielonymi migdałami. A to idealna mieszanka zdrowotna, która działa zarówno antyrakowo, jak i odżywczo.

8. Wyciąg z grejpfrutów jest z kolei często używany do maseczek czyszczących i innych kosmetyków do twarzy. Owoc ten działa także kojąco na system nerwowy.

Zobacz także:

​Mus z gorgonzoli z winogronami i orzechamiStyl.pl
Smaki Życia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas