"Ręka awokado", czyli czego boi się Meryl Streep
Bój się ręki awokado - ten slogan twoim zdaniem brzmi jak opowieści o czarnej wołdze? Nic bardziej mylnego. Na problem ręki awokado zwracają uwagę pielęgniarze, chirurdzy, a nawet Meryl Streep. Z czym się on wiąże?
Simon Eccles, chirurg plastyczny przyjmujący w szpitalu w Londynie, cztery razy w tygodniu spotyka się z przypadkiem ręki awokado. Tym zwrotem określa się rany, które powstają przy nieumiejętnym przecinaniu i wyciąganiu pestki z tego owocu za pomocą noża.
Pacjenci często chcą nabić pestkę na nóż, przecinają tym samym awokado i rękę często na wylot. Rany wymagają założenia szwów. W skrajnych przypadkach może się to zakończyć utratą czucia w palcach. Kolejna pułapka czyha na tych, którzy chcą przeciąć obrany wcześniej owoc. Awokado bez skórki jest śliskie, może wypaść z dłoni i w tym przypadku również łatwo o zranienie.
W mediach społecznościowych pod hasłem "avocado hand" roi się od zdjęć poprzecinanych dłoni.
Do grona poszkodowanych w 2012 roku dołączyła aktorka, Meryl Streep. Na spotkanie fanów i dziennikarzy z obsadą filmu "Dwoje do poprawki" przyszła z zabandażowaną ręką. Wytłumaczyła, że mocno się zraniła przecinając awokado. Przez wiele dni chodziła w opatrunku.
Kiedy aktorka opowiedziała o tym, co się jej przydarzyło, spotkała się z ogromną krytyką. Internauci prześmiewczo nazwali jej niedogodność sformułowaniem "problem pierwszego świata".
Zranień jest tak wiele, że pojawił się pomysł, aby awokado sprzedawać z naklejką, która ostrzega przed niebezpieczeństwem przecięcia dłoni w trakcie wyciągania pestki.
Nowa odmiana
Naprzeciw konsumentom obawiającym się zranienia wyszła sieć sklepów Marks&Spencer. W sprzedaży oferują specjalnie wyhodowane awokado bez pestki i skórki. Jest podobnych rozmiarów do owocu z pestką i można je jeść w całości.
Jak poprawnie wyjąć pestkę?
Przede wszystkim nie trzymać awokado w ręce, a położyć na blacie. Złapać owoc od góry i delikatnie przecinać naokoło nożem. Należy pamiętać, że awokado jest śliskie i łatwo o zranienie. Gdy przepołowimy owoc, pestkę należy wyciągnąć za pomocą ręcznika lub podważyć łyżeczką.
Zobacz także: