Reumatoidalne zapalenie stawów
Objawia się nieznośnym bólem, obrzękiem oraz sztywnością stawów, co po dłuższym czasie prowadzi do trudności w funkcjonowaniu.
To choroba autoagresywna, przewlekła i uciążliwa. Dochodzi do stanów zapalnych tkanki łącznej, które przyczyniają się do jej pogrubienia i deformacji. To powoduje nieodpowiednie odżywienie chrząstek stawowych, uszkodzenia torebek, ścięgien i więzadeł, a tym samym dysfunkcję stawów.
Nieleczone RZS często skutkuje trwałym kalectwem, dlatego w razie objawów zgłoś się do reumatologa. Aby zahamować rozwój choroby i ulżyć sobie podczas bolesnych ataków, możesz, oprócz leków, wykorzystać naturalne metody.
Gdy doskwiera sztywność
Liście malin to skarbnica antyoksydantów, które poprawiają ruchomość i regenerują komórki stawowe. Łyżeczkę suszu zalej 200 ml wrzątku i odstaw na 20 minut. Pij 2 razy dziennie.
Nagietek ma silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi bóle, usprawnia zastałe stawy. Łyżeczkę suszonych płatków parz przez kwadrans w 200 ml wrzątku. Stosuj 3 razy na dobę.
Jagody koją stany zapalne i pobudzają regenerację tkanek. Łyżkę suszonych owoców zalej niewielką ilością wrzątku i odstaw na 20 minut. Rozetrzyj je na gładką masę i zjedz, popijając połową szklanki ciepłej wody. Powtarzaj rytuał rano i wieczorem.
By przyspieszyć leczenie
Liście laurowe mają działanie przeciwbólowe, efektywnie pomagają w pozbyciu się szkodliwych substancji powstałych w wyniku przemiany materii, odkładających się w stawach. Weź 30 świeżych lub suszonych liści, posiekaj je albo pokrusz i i włóż do słoika. Zalej szklanką alkoholu 60 proc. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 dni. Po tym czasie odcedź nalewkę i 3 razy na dobę, przed posiłkami, zażywaj 10 kropli rozpuszczonych w 1/4 szklanki wody.
Wierzba biała zawiera m.in. salicynę, która działa przeciwzapalnie. Trzy łyżki kory zalej 2 szklankami zimnej wody, gotuj na wolnym ogniu 3-4 minuty, przecedź i pij 2 razy dziennie.
Wino czarnuszkowe skutecznie leczy stan zapalny stawów. Weź 5 łyżek zmielonych ziaren czarnuszki, pół szklanki owoców głogu, garść kwiatów bzu czarnego, po łyżeczce cynamonu i kardamonu. Wsyp wszystko do słoja i zalej butelką czerwonego wytrawnego wina. Szczelnie zakręć, odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 14 dni. Co dzień wstrząsaj. Po dwóch tygodniach przecedź płyn i przelej do butelki. Pij co rano po łyżce dodanej do szklanki ciepłej wody. Kuracja powinna trwać przynajmniej 4 tygodnie.
Odpowiednia dieta
Co dzień sięgaj po kwasy omega-3, które zmniejszają odczyn zapalny. Znajdziesz je w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych, orzechach, nasionach.
Spożywaj po minimum pół kilo warzyw i owoców na dobę. Dzięki antyoksydantom przyspieszają leczenie RZS. Stawiaj na maliny, porzeczki, truskawki, jarmuż, marchew, brokuły, kapustę, szpinak, fasolę, soję. Unikaj ziemniaków, papryki, pomidorów i bakłażana.