Roślinne kuracje na obniżenie poziomu cukru
Chociaż ziołowe napary nie zastąpią terapii zaleconej przez lekarza, mogą skutecznie wspomóc pracę trzustki i dzięki temu regulować poziom cukru we krwi.
U podstaw cukrzycy leży przede wszystkim nieprawidłowe odżywianie - jemy zbyt dużo, zbyt tłusto i słodko. Dlatego podstawą powodzenia poniższych kuracji jest jednoczesne przestrzeganie zaleconej przez lekarza niskokalorycznej diety cukrzycowej.
Ziołowe napoje
Z liści borówki czernicy
Myrtylina, czyli substancja występująca w liściach borówki przed dojrzeniem owoców, nosi nazwę "roślinnej insuliny", bo bardzo skutecznie obniża poziom cukru we krwi.
4 łyżki stołowe suszonych liści borówki czernicy zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj, aż połowa płynu odparuje.
Pij 3 razy dziennie po jednej szklance przez miesiąc.
Z nasion kozieradki
Nasiona kozieradki hamują przemianę węglowodanów w glukozę, zwiększają produkcję insuliny oraz liczbę jej odbiorców w komórkach, tzw. receptory insulinowe.
Łyżkę drobno potłuczonych nasion zalej szklanką wody i gotuj 5 minut. Przecedź.
Pij po pół szklanki gorącego odwaru 3 razy dziennie. Kurację stosuj przez 6 tygodni, a potem zrób miesiąc przerwy. Po tym czasie powtórz ją lub zastosuj inną mieszankę o działaniu przeciwcukrzycowym.
Z liści morwy białej
Morwa biała zawiera substancje, które zmniejszają wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego.
Łyżeczkę suszonych liści zalej szklanką wody i zaparzaj przez 10 minut. Przecedź.
Pij szklankę dziennie przed głównym posiłkiem. Stosuj przez 12 tygodni.
Z mniszka z cynamonem
Zawarte w cynamonie i mniszku związki działają na komórki organizmu w sposób podobny do insuliny.
2 łyżki pokruszonego suszu mniszka (liście i korzeń) oraz centymetrowy kawałek kory cynamonu zalej szklanką zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zostaw pod przykryciem na 10 minut.
Pij po szklance dziennie przez 4 do 6 tygodni.
Warzywne trunki
Winko porowe
500 g drobno pokrojonych zielonych liści pora zalej 0,7 l białego ziołowego wina. Przykryj i pozostaw na 24 godziny.
Przecedź i przelej do butelki.
Popijaj rano i wieczorem po łyku. Pokrojonego pora nie wyrzucaj, ułóż na kanapce i zjadaj codziennie na kolację.
Nalewka czosnkowa
3 duże główki czosnku rozgnieć, przełóż do litrowej butelki i zalej czystą żytniówką. Pozostaw na 10-14 dni.
Każdego dnia przed śniadaniem zażywaj po jednej łyżeczce do herbaty.