Reklama

Reklama

Rosół najmodniejszą potrawą 2022 roku

Każdego roku obserwujemy nowe trendy w kuchni. Pochodzą z różnych stron świata, a coraz częściej doceniamy potrawy ze względu na ich walory zdrowotne. Wiele wskazuje na to, że w tym roku największym kulinarnym hitem będzie tradycyjny, polski rosół.

Babciny rosół króluje na naszych stołach, odkąd pamiętamy. Doceniamy go ze względu na walory smakowe, ale okazuje się, że coraz częściej sięgamy po niego ze względu na jego dobroczynne właściwości zdrowotne.

Zaskakującą informacją może być fakt, że pokochały go również kobiety zza oceanu. Blogerka modowa Jessica Mercedes, która aktualnie przebywa w Stanach Zjednoczonych, informuje, że w USA kobiety oszalały na punkcie rosołu. To wszystko ze względu na jego właściwości pielęgnacyjne.

Kolagen a właściwości pielęgnacyjne rosołu

Nie od dziś wiemy, że rosół jest doskonałym specyfikiem podczas walki z przeziębieniem. Świetnie rozgrzewa organizm, ale też zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jednak za jego właściwościami pielęgnacyjnymi stoi naturalny kolagen. Zupa ta gotowana na kościach i mięsie zawiera siarczan chondroityny i glukozaminy, które działają zbawiennie na stawy. Wpływają one również na uaktywnienie rozwoju kolagenu. Skondensowany wywar z rosołu zawiera i kwas hialuronowy. Wiąże on wodę w naskórku i chrząstkach, stąd jego wpływ na funkcję chrząstek i promienny wygląd skóry.

Warto przy tym dodać, że aby uzyskać to, co najlepsze z rosołu, czas gotowania powinien wynosić od 4 nawet do 48 godzin. Podczas długiego gotowania wydziela się znacznie więcej minerałów, witamin oraz białek, a sam rosół powinien mieć żelatynową konsystencję.

Przeczytaj też:Anna Lewandowska wymyśliła nowy rodzaj szarlotki. Robi ją z płatków owsianych

Chleb. Piec samodzielnie czy kupić w sklepie?

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie nasiąkły tłuszczem?

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy