Reklama

Reklama

Ryby na polskim stole. Tych lepiej unikać

Pełne zdrowych tłuszczy i kwasów. Zalecane każdemu, ale przede wszystkim tym, którzy chorują na serce. Systematyczne spożywanie to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowia. Okazuje się jednak, że nie każda ryba jest pełna dobroczynnych właściwości. Niektórych gatunków lepiej unikać, w szczególności teraz gdy większość z nas spędza urlop nad morzem.

Lekarze oraz specjaliści nieustannie przekonują, że ryby powinny znaleźć się w menu każdego. Nic w tym zaskakującego, ponieważ ich mięso to niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. O ile te złowione z czystych wód są bezpieczne, o tyle nie każda ryba, która ląduje na naszym restauracyjnym talerzu, musi być okazem zdrowia.  

Od lat połowy ryb z polskiego morza wywołują spore kontrowersje. Nie bez powodu. Głównym argumentem jest oczywiście duże zanieczyszczenie wód w tym rejonie. Dlatego jeśli spędzasz wakacje nad Bałtykiem, jeziorem lub rzeką, lepiej sprawdź, które ryby powinny wzbudzić naszą czujność.

Reklama

Chińska tilapia

Jedna z bardziej popularnych ryb w Polsce, choć najczęściej sprowadzana ze sztucznych zbiorników w Chinach. Jest chudą rybą o bardzo małej zawartości ości i jasnym kolorze. Zawiera hormony, sporą dawkę nieczystości i przetrzymywana jest w złych warunkach. 


Tania panga

To druga co do popularności ryba w Polsce. Jest tania, łatwo dostępna i niezdrowa! Sprzedawcy sprowadzają ją najczęściej z Wietnamu, gdzie tamtejsze rzeki są bardzo zanieczyszczone. Mięso pangi zawiera znikomą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i często jest nafaszerowane antybiotykami, które mają spowodować ich szybki wzrost.

Łosoś tak, ale nie każdy

Choć łosoś jest jedną ze zdrowszych ryb, nie każdy jego gatunek nadaje się do spożycia. Najwięcej substancji szkodliwych ma łosoś bałtycki. Z kolei śmiało możemy decydować się na dzikiego łososia lub tego z wód pacyfiku.

Skażony tuńczyk

Tuńczyk choć smaczny i bardzo zdrowy należy do ryb, które są najbardziej skażone rtęcią. Z tego powodu lepiej nie podawać go dzieciom i kobietom w ciąży. 

Zobacz także:

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje