Ryby na polskim stole. Tych lepiej unikać

Pełne zdrowych tłuszczy i kwasów. Zalecane każdemu, ale przede wszystkim tym, którzy chorują na serce. Systematyczne spożywanie to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowia. Okazuje się jednak, że nie każda ryba jest pełna dobroczynnych właściwości. Niektórych gatunków lepiej unikać, w szczególności teraz gdy większość z nas spędza urlop nad morzem.

Nad wodą najlepiej i najbezpieczniej jest wybierać lokalne gatunki ryb
Nad wodą najlepiej i najbezpieczniej jest wybierać lokalne gatunki ryb123RF/PICSEL

Lekarze oraz specjaliści nieustannie przekonują, że ryby powinny znaleźć się w menu każdego. Nic w tym zaskakującego, ponieważ ich mięso to niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. O ile te złowione z czystych wód są bezpieczne, o tyle nie każda ryba, która ląduje na naszym restauracyjnym talerzu, musi być okazem zdrowia.

Od lat połowy ryb z polskiego morza wywołują spore kontrowersje. Nie bez powodu. Głównym argumentem jest oczywiście duże zanieczyszczenie wód w tym rejonie. Dlatego jeśli spędzasz wakacje nad Bałtykiem, jeziorem lub rzeką, lepiej sprawdź, które ryby powinny wzbudzić naszą czujność.

Chińska tilapia

Jedna z bardziej popularnych ryb w Polsce, choć najczęściej sprowadzana ze sztucznych zbiorników w Chinach. Jest chudą rybą o bardzo małej zawartości ości i jasnym kolorze. Zawiera hormony, sporą dawkę nieczystości i przetrzymywana jest w złych warunkach. 

Statystyczny Polak zjada zaledwie 12,4 kilograma ryb rocznie
Statystyczny Polak zjada zaledwie 12,4 kilograma ryb rocznie123RF/PICSEL

Tania panga

To druga co do popularności ryba w Polsce. Jest tania, łatwo dostępna i niezdrowa! Sprzedawcy sprowadzają ją najczęściej z Wietnamu, gdzie tamtejsze rzeki są bardzo zanieczyszczone. Mięso pangi zawiera znikomą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i często jest nafaszerowane antybiotykami, które mają spowodować ich szybki wzrost.

Panga jest łatwą w hodowli rybą słodkowodną
Panga jest łatwą w hodowli rybą słodkowodną123RF/PICSEL

Łosoś tak, ale nie każdy

Choć łosoś jest jedną ze zdrowszych ryb, nie każdy jego gatunek nadaje się do spożycia. Najwięcej substancji szkodliwych ma łosoś bałtycki. Z kolei śmiało możemy decydować się na dzikiego łososia lub tego z wód pacyfiku.

Zajadanie się nad polskim morzem łososiem norweskim to nie jest dobry pomysł
Zajadanie się nad polskim morzem łososiem norweskim to nie jest dobry pomysł123RF/PICSEL

Skażony tuńczyk

Tuńczyk choć smaczny i bardzo zdrowy należy do ryb, które są najbardziej skażone rtęcią. Z tego powodu lepiej nie podawać go dzieciom i kobietom w ciąży. 

Tuńczyk pojawił się na polskich stołach już wiele lat temu i szybko zyskał popularność
Tuńczyk pojawił się na polskich stołach już wiele lat temu i szybko zyskał popularność123RF/PICSEL

Zobacz także:

Zupa krem z pomidorów z kromką ciepłego chleba i serem pecorinoStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas