Rzepa łagodzi bóle, odtruwa, dezynfekuje
Rzepa bogata jest w wiele cennych składników.
Rzepa prawdopodobnie pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale znaleziska sprzed 3000 lat pokazują, że była również znana na terenach Indii. Świeże liście rzepy można dodawać z powodzeniem do surówek lub przyrządzać jak szpinak.
Co zawiera?
Rzepa bogata jest w wiele cennych składników. Zawiera witaminy C i z grupy B oraz związki siarkowe. Kryje również w sobie: sód, wapń, fosfor, potas, kobalt, molibden, żelazo , magnez, nikiel i stront. Dlaczego jest zdrowa? W medycynie ludowej rzepa jest wykorzystywana na bóle stawów, nerwobóle, a nawet w zapaleniu korzonków.
Ma działanie antybakteryjne i żółciopędne. Wyciągi z rzepy wspomagają pracę wątroby i całego przewodu pokarmowego. Poza tym warzywo to przyspiesza przemianę materii (dlatego ekstrakty z rzepy spotkać można w preparatach odchudzających) i działa odtruwająco. Zwiększa wydzielanie śliny, a także działa moczopędnie.