Rzeżucha nie tylko od święta
Nazywana jest też pieprzycą siewną i kojarzy się z Wielkanocą. Ale warto po nią sięgać przez cały rok, tym bardziej, że łatwo ją wyhodować.
Działanie
Warzywo to wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Zapobiega osteoporozie, ponieważ ma duże ilości wapnia.
Jest też bogate w jod - ważny przy nadczynności tarczycy oraz żelazo i magnez - pierwiastki, które pomogą pokonać anemię i zmęczenie.
Rzeżucha obniża też poziom cukru we krwi.
Składniki
Opakowanie rzeżuchy, wata lub lignina, woda.
Przygotowanie
Watę lub ligninę włóż do naczynia (np. talerza, miseczki, niezbyt wysokiej doniczki). Wyrównaj powierzchnię, ale jej za bardzo nie ugniataj.
Watę/ligninę zwilż wodą, a następnie równomiernie rozsyp nasiona rzeżuchy. Ponownie spryskaj wodą.
Tak posianą rzeżuchę postaw w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Trzeba ją codziennie podlewać.
Pierwsze nasiona powinny wykiełkować po dwóch dniach.
Zobacz także: