Sezon na grzyby

​Choć od wielu lat goszczą na naszych stołach, grzyby wciąż pozostają zagadką. Na pytania o ich wartości odżywcze odpowiada Agnieszka Piskała - dietetyczka, starszy specjalista do spraw żywienia.

Grzyby są zdrowsze niż do tej pory przypuszczano. Warto docenić ich właściwości odżywcze
Grzyby są zdrowsze niż do tej pory przypuszczano. Warto docenić ich właściwości odżywcze123RF/PICSEL

Czy mają jakąś wartość odżywczą?

- Choć trudno to sobie wyobrazić, wartość odżywcza grzybów jest taka sama jak... kefiru. Mają prawie wszystkie podstawowe związki niezbędne człowiekowi, jak białka, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne. Zawierają np. od 3 do 5 proc. białek (najwięcej mają prawdziwki i pieczarki) - w związku z tym przez niektórych są nazywane leśnym mięsem.

Ale są ciężko strawne!

- Wystarczy je zmielić lub pokroić, by stały się lżej strawne. Grzyby w 90 proc. składają się z wody, w związku z czym są niskokaloryczne. Zawierają niewielką ilość węglowodanów oraz tłuszczu. Pomimo wszystko nie powinny znaleźć się w diecie małego dziecka.

Czy warto je suszyć?

- Oczywiście! Suszone borowiki mają prawie dwa razy więcej białka, niż mięso wołowe! Grzyby zawierają do 5 proc. węglowodanów w suchej masie, a także witaminy (A w postaci karotenu, a także znaczne ilości witaminy B1 i B2), enzymy, mikroelementy i antybiotyki. Szczególnie pożyteczne są enzymy, które nawet w niewielkich ilościach pobudzają apetyt, powodują lepsze trawienie i przyswajanie pokarmu.

- Po wysuszeniu i odparowaniu wody składniki mineralne i witaminy ulegają skoncentrowaniu, w związku z czym suszona wersja grzybowych przysmaków ma jeszcze wyższą wartość odżywczą (100 g świeżych grzybów to 34 kcal, lecz 100 g grzybów suszonych to już 230 kcal).

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas