Sezon na sałatę
Najsmaczniejsza jest polska. Dostępna od maja do jesieni.

Amerykanie jedzą ją, bo jest zdrowa. Francuzi dla smaku - zaczynają od niej główny posiłek dnia. Ma sporo odmian - od delikatnych, słodkawych w smaku po pikantne, z charakterystyczną goryczką - co sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa!
Sałatę jemy i na zimno, i na ciepło. Świeżą możemy skropić jedynie oliwą czy octem balsamicznym, sokiem z cytryny, śmietaną lub jogurtem i dodać sól, pieprz, zioła. Możemy komponować z niej różne sałatki, dodając warzywa, sery, ryby gotowane i wędzone, drób, a także owoce, np. świeże maliny, truskawki, pomarańcze czy wiśnie. Warto dorzucić siekane orzechy, prażone pestki dyni czy słonecznika. Jeśli dodajemy sos, to w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. W przeciwnym razie liście zmiękną. Sałatę możemy krótko dusić, np. na oliwie z oliwek czy maśle, z czosnkiem, koperkiem. Duże liście sałaty masłowej świetnie nadają się do zawijania gołąbków.
Liście sałat zawierają silne przeciwutleniacze - luteinę i zeaksantynę. Ponadto bogate są także w inne antyoksydanty: karotenoidy, polifenolokwasy i flawonoidy, które nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia. Jedzenie sałat zapobiega rakowi okrężnicy oraz wspomaga odchudzanie, ponieważ bez względu na rodzaj zawiera niewiele kalorii.
RukolaPikantna. Bardziej przypomina zioło niż sałatę. Bardzo dobrze komponuje się z serami, np. brie, mozzarellą, oraz szynką parmeńską. Świetnie smakuje także z owocami, np. gruszką, truskawkami.

LodowaO łagodnym smaku. Ma jędrne, kruche liście, które lekko chrupią. Jej walory podkreśli sos czosnkowy. Jest dobrym dodatkiem do tortilli.RoszponkaO lekko orzechowym smaku. Najlepiej łączyć ją ze świeżymi owocami, bakaliami, delikatnymi sosami. Można ją dusić, tak jak szpinak.

RzymskaDelikatnie słodka. Doskonała w duecie z ciężkimi dressingami na bazie majonezu oraz serami pleśniowymi, orzechami, a także grillowanym bakłażanem.KarbowanaMa delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze współgra z sosem jogurtowymi winegret. Idealnie nadaje się do dekoracji dań i apetycznych kanapek.
26/2016 Świat i Ludzie