Sięgnij po laur zdrowia
Choć są niepozorne, potrafią rozprawić się z groźnymi, siejącymi w organizmie spustoszenie chorobami, takimi jak artretyzm czy cukrzyca!
Lecznicze właściwości wawrzynu szlachetnego - czyli po prostu lauru - są nie do przecenienia. Korzystaj z nich do woli, ale... z rozwagą.
Laur wchodzi w interakcję z lekami nasennymi i przeciwbólowymi - może nasilać ich działanie i powodować różne skutki uboczne. Na bolące stawy Gdy dokucza ci ból stawów, garść liści laurowych rozdrobnij i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj przez ok. 5 minut. Przelej odwar do szczelnego naczynia i odstaw na 5 godzin. Odcedź.
Pij odwar małymi łykami, przez 12 godzin, poczynając od rana dnia następnego. Nie wolno wypić go na raz. Mogą bowiem pojawić się poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Kuracja powinna trwać trzy dni (odwar przygotowuj codziennie na świeżo). Po tygodniu możesz ją powtórzyć. W razie potrzeby stosuj ją co trzy miesiące przez cały rok, a potem raz w roku.
Napar ma silne działanie oczyszczające. Nie jest więc wskazany dla kobiet ciężarnych, dzieci oraz osób w podeszłym wieku.
Możesz też rozgnieść 30 liści laurowych i umieścić je w butelce z ciemnego szkła. Liście zalej niecałą szklanką oleju, np. lnianego. Zakręć, odstaw na 10 dni w ciemne i suche miejsce. Następnie odcedź na drobnym sitku. Używaj mikstury do nacierania bolących miejsc.
Obniż sobie cukier
Grozi ci cukrzyca? Możesz obniżać poziom glukozy we krwi, stosując napar: włóż do garnka 10 liści laurowych i zalej je trzema szklankami wrzątku. Przykryj i odstaw na 10 godzin.
Pij 1/2 szklanki raz dziennie po posiłku przez 14 dni. Po miesiącu przerwy kurację można powtórzyć. Ulga przy infekcjach Gdy masz zapalenie oskrzeli, 10- 15 liści laurowych wrzuć do niewielkiego garnka i zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 5 minut, następnie odcedź.
Gorące liście zawiń w gazę i połóż na klatce piersiowej. Przykryj ręcznikiem lub kocem. Zabieg możesz powtarzać 3-4 razy dziennie.
Gdy zaś męczy cię przeziębienie, 4-5 liści laurowych i łyżkę startej skórki pomarańczowej umieść w dzbanku i zalej litrem zimnej wody. Odstaw w suche i ciemne miejsce na 5 godzin.
Płyn wypij w ciągu czterech dni - po jednej szklance dziennie, rozłożonej na 5 porcji.
ANNA STRĄK
Zobacz także: