Skarb, który znajdziesz pod łaciatą korą
Jeżeli czujesz się osłabiona lub dopadła cię wiosenna chandra, koniecznie pomyśl o wzmocnieniu organizmu. Na przykład naturalnym sokiem brzozowym!
Oskołę, czyli sok z brzozy można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Ale można go również spróbować pozyskać samemu - prosto z drzewa. W tym celu należy w pniu brzozy wywiercić otwór głęboki na kilka centymetrów i umieścić tam rurkę. Jej drugi koniec wkładamy do słoja lub butelki. Tak zdobytą oskołę przechowujemy w lodówce. Ale uwaga - nie dłużej niż dwa, trzy dni!
Dlaczego oskoła jest taka zdrowa?
Sok brzozowy jest bogaty w cenne pierwiastki: potas, magnez, żelazo i fosfor oraz witaminy z grupy B. Wszystkie te substancje sprawiają, że sok pobudza przemianę materii i wzmacnia odporność na różne choroby - poczynając od zwykłego przeziębienia, a na nowotworach kończąc. Wzmacniająca kuracja oskołą powinna trwać minimum dwa, trzy tygodnie.
W tym czasie należy codziennie wypić szklankę soku, ale podzieloną na trzy, cztery równe porcje. Ale osoby szczególnie osłabione w pierwszym tygodniu kuracji mogą nawet podwoić dawkę.
W zasadzie oskoła wybornie smakuje, gdy podaje się ją do picia dobrze schłodzoną. Jeżeli jednak komuś nie odpowiada jej naturalny, wyrazisty smak, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać smakowite koktajle z dodatkiem tego soku. Na przykład wyborny, orzeźwiający napój brzozowy otrzymasz, jeżeli zmieszasz oskołę w stosunku 1:1 ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Inna propozycja to słodki koktajl owocowy, którym ucieszysz całą rodzinę (a zwłaszcza dzieci!) - w tym wypadku trzeba rozcieńczyć sok brzozowy innym sokiem owocowym - na przykład pysznym i zdrowym malinowym albo świeżo wyciśniętym z jabłek.
Agnieszka Pacuła