Skarby ukryte w strączkach

Poprawiają kondycję, pamięć i koncentrację, świetnie zastępują mięso i łagodzą objawy menopauzy. Dawniej warzywa strączkowe były spożywane zdecydowanie częściej. Dziś, mimo że są dostępne cały rok, sięgamy po nie za rzadko. Dlaczego?

Po rośliny strączkowe należy sięgać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu
Po rośliny strączkowe należy sięgać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu123RF/PICSEL

Większości z nas strączki kojarzą się głównie z kłopotami trawiennymi. Nic dziwnego. Soja, groch czy fasola mają sporo substancji, które wywołują wzdęcia, gniecenia, a nawet bóle brzucha. Dlatego powinny ich unikać osoby stosujące dietę lekkostrawną, chore na dnę moczanową i przewlekłą niewydolność nerek.

Dla innych warzywa strączkowe to samo zdrowie. By cieszyć się ich smakiem (bez obaw o wzdęcia), przed gotowaniem nasiona trzeba moczyć w zimnej wodzie. Soję 10 godzin, ciecierzycę 6, fasolę i groch 12, a suszony bób 8.

Wodę po moczeniu odlać, nasiona ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Soczewicę gotuje się co najmniej 30-45 min, suszony bób 90, groch 120 min. Do gotowania warto dodać tymianek, majeranek, kminek lub oregano. Zioła te poprawiają smak potraw i wspomagają trawienie strączków.

Czerwona fasola

To doskonały dodatek do sałatek. Zawiera sporo cynku, ten zaś działa przeciwzapalnie i poprawia sprawność seksualną mężczyzn. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy (izoflawonów) pomaga zapobiegać nowotworom.

Soczewica

Wzbogaci menu osób cierpiących na niedokrwistość czy intensywnie uprawiających sport. To bogate źródło żelaza, poprawiającego kondycję i odporność na infekcje. Żelazo jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny - barwnika krwi biorącego udział w transporcie tlenu do komórek organizmu.

Bób

Świetnie zastępuje mięso w diecie wegetarian. W porównaniu z innymi strączkami jest łatwiej strawny, bo ma mniej błonnika. Ugotowany i obrany ze skórki może być świetną przekąską, dodatkiem do sałatek i surówek. Jest bogatym źródłem białka.

Soja

Polecana kobietom w ciąży i w okresie przekwitania. To źródło kwasu foliowego zapobiegającego wadom rozwojowym płodu. I fitoestrogenów - substancji o właściwościach zbliżonych do żeńskich hormonów płciowych.

33/2014 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas